• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мандић: Не знам за контакте Караџића и Аркана
Мандић: Не знам за контакте Караџића и Аркана Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 06 јул 2010 22:54

уторак, 06. јул 2010, 15:40 -> 16:29

Бивши министар правде Републике Српске Момчило Мандић, у наставку сведочења на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, негирао да зна за контакте Караџића са Жељком Ражнатовићем-Арканом.

У наставку сведочења на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, бивши министар правде Републике Српске Момчило Мандић негирао је да зна за контакте Караџића са Жељком Ражнатовићем-Арканом.

 

Након што је тужилац Алан Тигер пустио снимак, начињен 23. октобра 1995. у Бањалуци, на којем се тадашњи председник РС види како обавља смотру паравојне Српске добровљачке гарде, праћен њеним командантом Ражнатовићем, Мандић је рекао да је први пут видео тај снимак.


Ражнатовићев официр је приликом подношења рапорта, на снимку, Караџића назвао "врховним командантом". Караџић је затим Ражнатовићу предао плакете и "дубоко се захвалио и честитао" припадницима његове јединице.

На снимку, Ражнатовић узвраћа речима "остајемо спремни да бранимо наша вечна огњишта..."

По завршетку снимка, тужилац Тигер питао је Мандића "шта му то говори о подршци коју је Ражнатовић имао у врху РС".

"Биљана Плавшић била је задужена за паравојне формације, била је мост између њих и РС", одговорио је сведок. На додатно питање зна ли за Ражнатовићеве контакте с врхом РС 1992. године Мандић је узвратио да зна само да је Плавшићева имала такве контакте.

Оптужени Караџић приметио је да се та констатација "односи на 1992. годину а да је снимак из 1995. године и оценио да "тај снимак одбрани не наноси штету".

Унакрсно испитивање


Тужилац Тигер данас је цитирао и говор Плавшићеве на скупштини РС у новембру 1992. године у којем је она потврдила да је "послала писма на све стране и тражила људе који хоће да се боре за српство, паравојске или не - и Војиславу Шешељу и Мирку Јовићу и Жељку Ражнатовићу Аркану".

Мандић је јуче посведочио да је Плавшићева позвала паравојске из Србије које су 1992. године чиниле злочине над несрбима у БиХ. Данас је поновио да Плавшићева "није знала да ради то што је радила", називајући то "егзибиционистичким покушајима да постане вођа народа".

Снимак на којем Биљана Плавшић пољупцем поздравља Ражнатовића у Бијељини, у априлу 1992. године тужилац Тигер је такође приказао у судници.

Биљана Плавшић, која је за време рата била чланица Председништва РС, 2003. године пред Трибуналом је признала кривицу за прогон несрба у БиХ, а затим је осуђена на 11 година затвора. Ове године је пуштена из затвора у Шведској пошто је издржала две трећине казне.

Сведок Мандић потврдио је да је у пролеће 1992. године српска власт на Илиџи протеривала муслиманско становиштво, али је нагласио да је тадашња влада РС, у којој је он био министар правде, настојала да то заустави.

Караџић је почео унакрсно испитивање Мандића, које ће наставити сутра.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребеници и још осам босанских општина, артиљеријске нападе на цивиле у Сарајеву, етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање међународних талаца од 1992. до 1995.


Извор: Радио телевизија Србије, 6. јул 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску