• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Опструкција одбране Радована Караџића
Опструкција одбране Радована Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Српске новине   
понедељак, 19 јул 2010 22:45
понедјељак, 19 јул 2010 15:04 |  Срна

Власти у БиХ праве намјерне опструкције у сарадњи са Хашким трибуналом и достављању тражених докумената потребних за одбрану бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, јер су у паници да ће се открити истина, супротна оној која се годинама пласира у јавности, изјавио је члан тима Караџићеве одбране Горан Петронијевић.

"Мораће то да учине, јер ће се врло брзо поставити питање сарадње власти у Сарајеву са Хагом. Не поставља се ту питање да ли то власти БиХ хоће да ураде, јер оне то морају. Једино објашњење јесте да властима одговара она истина која је сада присутна", рекао је Петронијевић за "Фокус".


Према његовим ријечима, нема институције у БиХ у којој не постоји опструкција по овом питању, почевши од Министарства безбједности БиХ, Министарства правде БиХ, па до извршних власти и политичара.

"Наши балистичари већ два мјесеца не могу урадити мјерења у Сарајеву у вези са снајперским дејствима, што је један од највећих проблема са којим је Сарајево направило највећи капитал у међународној заједници. Плаше се да ће се открити неке веома неповољне истине по њих", нагласио је Петронијевић.

Он је истакао да је одбрана Радована Караџића морала преко Трибунала затражити мјерења балистичара, како би власти у Сарајеву обезбиједиле полицијску асистенцију да се то обави.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да је упозорење Хашког трибунала да је сарадња власти БиХ са тим судом проблематична, када је ријеч о достави докумената за одбрану Караџића, сигнал да би то суђење могло бити некоректно или завршено по већ припремељеном сценарију.

Ћургуз је упозорио да се по сваку цијену настоји спријечити да одбрана добије одговарајуће материјале којим би оптужница била доведена у питање, а крајњи исход суђења постао неизвјестан.

Према сазнањима "Фокуса", велики проблем у посредовању између Хага и институција у БиХ јесте Амбасада БиХ у Холандији, која не показује интерес за помоћ када је ријеч о процесима који се воде у Хагу против припадника српског народа.

Извор: Српске новине, 9. јул 2010, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску