• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Скратите суђење Караџићу!
Скратите суђење Караџићу! Штампа Ел. пошта
Написао Танјунг / Vesti onLine   
петак, 03 септембар 2010 22:22
03. 09. 2010. 20:52h  | Tanjug

Правни саветник Радована Караџића тражи од судског већа да поново сузи оптужницу како би се скратило суђење, чији се крај предвиђа најраније за август 2013. године.

"Како да истерам на чистац сведока с кратком изјавом и слабим аргументима": Радован Караџић

На статусној конференцији у процесу против бившег председника Републике Српске Радована Караџића, коме се у Хашком трибуналу суди за геноцид, правни саветник оптуженог Питер Робинсон предложио је да Тужилаштво, ради ефикаснијег и бржег суђења, "поново сузи оптужницу".


Судско веће хашког трибунала је 20. августа одлучило да прекине суђење на две седмице, како би Караџић могао да се упозна са ратним дневницима и преслуша тонске записе које је тајно снимао бивши командант Војске РС генерал Ратко Младић.

Истовремено је тужилаштву наложило да то време искористи да до 1. октобра изврши обавезе према оптуженом коме није благовремено достављало документа и друге доказе.

Караџић је оптужен за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ од 1992. до 1995. године, а главни претрес ће бити настављен у понедељак, 6. септембра саслушањем сведока Екрема Суљевића.

Робинсон је овај предлог изнео након што је председавајући већа судија О Гон Квон предочио да би суђење Караџићу могло потрајати четири године, односно две године дуже него што је предвиђено, уколико се главни претрес настави досадшњим темпом.

Квон је изјавио да је Претресно веће забринуто, јер би пресуда, у најбољем случају, могла бити изречена најраније августа 2013. године.

Робинсон је указао да би судско веће требало да размисли о неким "важнијим и већим захватима", него што је увођење докумената у поступак путем поднесака и без саслушања сведока, како је то предложио тужилац Алан Тигер (Тиегер) као што је сужење оптужнице.

Он је указао да је и нова процена судија "исувише оптимистична" будући да је Тужилаштво у последња четири месеца извело само 14 одсто својих доказа, што значи да би извођење доказа у трајању од 300 сати окончало до августа 2012. године, а да би онда доказни поступак одбране трајао до фебруара 2015. године.

Главни претерес је могуће убрзати, објаснио је Робинсон, уколико би Тужилаштво одустало од извођења доказа о неким наводима оптужнице, на пример, о етничком чишћењу несрба по општинама, а у супротном процес би био временски "потпуно ван контроле".

"Само у Сарајеву има 20 општина у којима су услови (за време рата) били врло различити", рекао је Робинсон и закључио да би се "уштедело годину дана, уколико би Тужилаштво одустало од ове стратегије.

Тужиоци намеравају да изведу пред суд 400 сведока, а Караџић 223, а на главном претресу је досад саслушано само 20.

Тужилац Алан Тигер (Tieger) је изјавио да је суђење досад било споро зато што је Караџић, који се сам брани, приликом унакрсног испитивања сведока тужилаштва износио властите аргументе и настојао да у поступак уведе доказе за које мисли да су важни за његову одбрану.

Тигер је предложио да се одбрани и тужилаштву дозволи увођење доказа без сведока, што је сада ограничено, с изузетком докумената са седница скупштина, као и увођење више докумената путем поднесака, истакавши да би у том случају тужилаштво могло да уштеди 10 одсто времена и изведе доказе за 280 сати.

Оптужени Караџић се успротивио предлозима Тужилаштва, оценивши да су мере које предлаже на штету одбране и да се процес "претвара у папирно суђење".

Он је навео да ће бити много сведока који се неће појавити и оних које "само Господ Бог може испитати, јер су преминули", а њихове изјаве ће ући у спис, а поред тога мора да се суочава с великим бројем пресуђених случајева у којима су погрешно утврђене чињенице, а "које зна сваки ђак у нашој школи" .

Караџић је навео да се, на пример, у једном пресуђеном случају као историјски податак наводи да је Југославија обновљена као федерација шест република и две покрајине 1945. године, што није тачно.

"Покрајине (Републике Србије) постале су констутитивни елеменат федерације после уставних промена из 1972. године, али било је потребно доказати да је српски грех већи, иако су Срби све време хтели да задрже барем привид конфедералне државе, а Словенци и Хрвати да је разбију", казао је Караџић истакавши да је "по пресуђеним чињеницама сваки Србин крив", а највише председник државе и остали чланови руководства.

Лидер босанских Срба је објаснио да "због тих пресуђених ствари у којима су накарадно утврђене чињенице, сада мора да разбија темеље оптужнице", на шта је судија Квон казао да је пример из историје добар, али да није пресуђено да је сваки Србин крив и да је проблем оптуженог што не користи ефикасно време, већ много цитира документа.

"Како да истерам на чистац сведока с кратком изјавом и слабим аргументима", запитао је Караџић и објаснио да је зато присиљен да више цитира документа.

Подсетивши да је суочен са два милиона страница и стотинама и стотинама сати видео материјала, Караџић је упозорио да је процес против њега већ "озбиљно доведен у питање" и замолио да се спаси, али да се време не штеди на његовом унакрсном испитивању сведока, а иновације не уводе искључиво на штету одбране.

Извор: Вести Online, 3. септембар 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2010 >
н п у с ч п с
      1 2 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску