• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи разговор сa Мирославом Туђманом
Караџић тражи разговор сa Мирославом Туђманом Штампа Ел. пошта
Написао Рressonline.rs   
понедељак, 06 септембар 2010 22:08

ХАГ 06. 09. 2010 Бета

Оптужени Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да бившег шефа хрватске обавештајне слузбе (ХИС) Мирослава Туђмана обавеже да разговара са заступницима његове одбране

Захтев који је Трибунал данас објавио, Караџић је засновао на тврдњи да је као начелник ХИС-а Мирослав Туђман имао подробна сазнања о испорукама оружја босанским Муслиманима у којима је 1994-95. Хрватска била посредник.

Мирослав Туђман је син тадашњег председника Хрватска Фрање Туђмана.

Позивајући се на "извештаје америчких обавештајних агенција", Караџић наводи да је "крајем априла 1994. амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт (Peter Galbraith), уз одобрење председника Била Клинтона (Bill Clinton), дао 'зелено светло' хрватском председнику Фрањи Туђману да увезе оружје из Ирана и пребаци га армији босанских Муслимана, противно ембаргу УН".

Од маја 1994. до септембра 1995, по тврдњи одбране, преко Хрватске су из Ирана и других исламских држава муслиманским снагама у БиХ прошверцоване стотине тона пешадијског и другог оружја.

"Знатан део тог оружја завршио је у такозваним 'заштићеним зонама' Сребреници и Жепи, где је искоришћено за нападе и убијање српских цивила у суседним селима. То је проузроковало директиву председника Караџића у марту 1995. да Војска Републике Српске предузме акцију за сузбијање тих оружаних напада", пише у захтеву одбране.

У поднеску се истиче да је Караџић више пута преко посредника и писмима покушао да позове Мирослава Туђмана на разговор, али да одговор није добијао све до 3. септембра када је Туђман поручио да не жели да разговара добровољно "зато што се више не бави политиком".

Одбрана бившег председника Републике Српске стога је од претресног већа Трибунала затражила да Туђману упути обавезујући налог (субпоена) за разговор.

Документе о шверцу оружја босанским Муслиманима, Караџић је затражио и од власти Хрватске, али је Загреб одговорио да не може да их пронађе.

Караџић је оптужен за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; артиљеријске и снајперске нападе на цивиле у Сарајеву; етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање међународних талаца 1992-95.

 

Извор: Рressonline.rs, 6. септембар 2010, интернет издање


 


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2010 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску