• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић и сведок опречно о гранатирању Сарајева
Караџић и сведок опречно о гранатирању Сарајева Штампа Ел. пошта
Написао Рressonline.rs   
понедељак, 06 септембар 2010 21:59

06. 09. 2010. Бета

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, оптужени је данас тврдио да су "сви велики инциденти у Сарајеву били инсценирани", а сведок оптужбе Екрем Суљевић узвратио је да је "цело Сарајево било мета" српске артиљерије

Тадашњи председник Републике Српске оптужен је за "терорисање" цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада на стамбене четврти 1992-95. Унакрсно испитујући Суљевића, који је као члан полицијске екипе учествовао у увиђајима после експлозија у Сарајеву, Караџић је рекао да су те истраге биле "шламперај" и да су спровођене "у пропагандне сврхе" да би "Срби били оптужени".

 

Суљевић је то негирао, рекавши да ни у једном од извештаја са увиђаја које је спровео не пише да су Срби испалили гранату већ само из ког је правца граната долетела.

"Ништа нисмо радили у пропагадне сврхе", казао је Суљевић.

Караџић је поновио тврдњу да су "сви велики инциденти" у којима су у Сарајеву погинуле десетине цивила били резултат манипулације муслиманских власти које су нападале свој народ да би затим оптужиле Србе.

"Цео град био је мета целог рата... Сви смо ми били жртве... Ви тврдите да је све што је погађало војне циљеве у граду испалила Војска РС, а да смо ми сами испалили све гранате које су изазвале цивилне жртве. То је апсурдно", узвратио је сведок.

Оптужени, који се брани сам, за време испитивања је сугерисао и да Сарајево није било "беспомоћни град" него "логор пут легитимних војних циљева".

Суљевић је то оповргавао, цитирајући наређење команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драгомира Милошевића из 1994. да се артиљеријом у Храсници нападну "најуноснији циљеви с највише материјалних и људских жртава".

Караџић је тврдио да се то наређење односило на војне циљеве и да је било последица напада Армије БиХ током примирја из фабрике Фамос у Храсници.

По окончању Суљевићегов исказа, тужиоци су пред судије извели заштићеног сведока који ће исказ дати на седници затвореној за јавност. Суђење ће бити настављено сутра поподне.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање међународних талаца 1992-95.

 

Извор: Рressonline.rs, 6. септембар 2010, интерент издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2010 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску