• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Муслимани с брда гранатирали српска насеља
Караџић: Муслимани с брда гранатирали српска насеља Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Курир   
уторак, 22 јун 2010 17:29

Уторак, 22. Јун, 2010.| Аутор: Агенција БЕТА

ХАГ - Бивши председник РС Радован Караџић данас је пред Хашким трибуналом изјавио да су у пролеће 1992. муслиманске снаге с брда око Сарајева гранатирале српска насеља у граду, а тадашњи војни посматрач УН Џон Вилсон рекао је да за то не зна.

Аустралијски генерал у пензији Вилсон јуче је посведочио да је Војска Републике Српске неселективно, непропорционално и насумично гранатирала Сарајево. Караџић, тадашњи председник Републике Српске и врховни командант ВРС, оптужен је за кампању "терорисања" цивилног становништва Сарајева, артиљеријским и снајперским нападима 1992-95.

Током унакрсног испитивања, Вилсон је, на Караџићеву сугестију, потврдио да је Армија БиХ из града провоцирала ВРС ватром из минобацача и да је у томе успевала, јер би уследио несразмеран одговор српске артиљерије. "На две гранате из града, уследило би 200 граната с брда", казао је Вилсон.

 

На тврдњу оптуженог да "има предрасуде према Србима", сведок је узвратио да то није тачно, да је према свим народима у БиХ осећао симпатије зато што су "добри људи". "Тамо је, међутим, било лоше политике коју су водили лоши политичари", назначио је Вилсон.

Сведок је потврдио да се Караџић залагао за "демилитаризацију Сарајева", подвлачећи, међутим, да су босански Срби одбијали да учине први корак повлачењем артиљерије са брда око града. Караџићев предлог подразумевао је и повлачење "зелене линије" у граду, односно поделу на српски и муслимански део, што власти у Сарајеву нису желеле да прихвате, напоменуо је Вилсон.

Као једини разлог због којих српско вођство није могло да повуче артиљерију са положаја око Сарајева, Караџић је навео "страх од касапљења и протеривања Срба", подсећајући да су муслиманске снаге биле знатно бројније од српских. Караџић, који је оптужен и за геноцид и злочине против човечности над несрбима широм БиХ, те за узимање међународних талаца, унакрсно испитивање сведока Вилсона окончаће сутра.


Извор: Курир, 22. јун 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску