• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Муслимани прижељкивали интервенцију
Муслимани прижељкивали интервенцију Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 22 јун 2010 17:24
уторак, 22. јун 2010, 14:34 -> 14:55

Ратно Председништво БиХ желело међународну војну интервенцију, изјавио на суђењу бившем председнику РС Радовану Караџићу сведок оптужбе, аустралијски генерал Џон Вилсон, истакавши да је Ратко Младић контролисао артиљерију која је гађала Сарајево.

На суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, сведок оптужбе, аустралијски генерал Џон Вилсон потврдио је да је ратно Председништво БиХ прижељкивало међународну војну интервенцију.

Вилсон није могао да потврди Караџићев став да је муслимански мотив противљења демилитаризацији Сарајева био овладавање над целим градом као и тај да је Сарајево било важан џокер у, како је рекао Караџић, "оцрњивању српске стране и изазивању међународне војне интервенције".


Вилсон је истакао да је генерал Ратко Младић имао чврсту контролу над артиљеријским оружјем које је погађало свакодневно Сарајево и да је једино на самом почетку ратног сукоба било група ван Младићеве контроле.

Караџић је указао да Вилсон олако у свом исказу користи термин етничко чишћење као и да олако говори о местима у којима су Срби пуцали, а да при том није ни био у њима.

Радован Караџић је навео да су српске снаге покушале да доведу међународне посматраче на положаје српске артиљерије да би видели да не пуцају Срби на Сарајево.

Према Караџићу, положаје на брдима Хум, са северне стране Сарајева, и Златиште и Широкача, са јужне, држали су муслимани и гађали гранатама српска предграђа, а то је олако приписивано Србима.

Вилсон је одговорио да му је познавање географије Сарајева слабо и да не може о томе да одговара додавши да је припадника УНПРОФОР-а било у то време мало у Сарајеву и да су имали ограничене могућности да истраже све нападе на град.

Вилсон је поновио да је генерал Младић извео страшан напад 28. маја 1992. године на Сарајево, а да је претходно на састанку 24. маја запретио да ће "сравнити град са земљом" ако касарна ЈНА не буде била евакуисана, наводећи да је Биљана Плавшић знала за такав његов став и да му се није супротставила, што је, према Вилсону, значило да такав Младићев потез одобрава српско политичко руководство.

Вилсон је од почетка 1992. године предводио тим официра за везу у оквиру мировних снага УН у Хрватској и БиХ и учествовао у преговорима за отварање сарајевског аеродрома и деблокаду и евакуацију касарни ЈНА.

Извор: РТС, 22. јун 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску