• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић оспоравао одговорнсот за гранатирање Сарајева
Караџић оспоравао одговорнсот за гранатирање Сарајева Штампа Ел. пошта
Написао Срна / РТРС   
уторак, 22 јун 2010 17:19

13:55  | 22/06/2010 |Извор: СРНА

Некадашњи предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић предочио је данас у Хашком трибуналу документе према којима су са брда у околини Сарајева на град пуцале снаге некадашње Армије БиХ, а ти напади приписивани српским снагама, јавио је дописник Срне из Хага.

На питање свједоку Тужилаштва, пензионисаном аустралијском генералу Џону Вилсону, да ли он за гранате које су падале са брда у Сарајеву каже да то Срби пуцају, свједок је одговорио потврдно. Након што је Караџић констатовао да је Хум сјеверно од града, а Златиште и Широкача, где је била Армија БиХ, јужно, свједок је рекао да је његово "познавање географије Сарајева ограничено".

"У Сарајеву су двије ствари биле битне, етнички састав и географија, одакле гранате долазе и на кога падају", рекао је Караџић, и запитао: "Ако свједок то не зна, зашто смо га добили".


Караџић је свједока, који је 1992. године био шеф војних посматрача Мисије УН, упитао да ли себе сматра непристрасним, на шта је он одговорио потврдно.

"Немам предрасуда према Србима. Моје симпатије су за све људе у бившој Југославији. Нажалост, тамо су били лоши политичари, који су водили лошу политику", рекао је Вилсон.

Упитан да ли може да потврди да је муслиманска страна "често постављала услове за наставак мировних конференција, а да је српски став увијек био да оне треба да се наставе", свједок је одговорио да су ''све стране биле тврд орах за преговоре''.

"С времена на вријеме, муслиманска страна је тражила да се најприје ријеши неки проблем, па да се преговори наставе, а овог часа не могу да дам конкретан примјер да је српска стана постављала неке услове", рекао је Вилсон.

Вилсон је на питање "шта би рекао на то да ниједан инцидент са масовним срадањем нису направили Срби", одговорио да не зна. Он јесте потврдио да се сјећа да се Караџић залагао за демилитаризацију Сарајева и да се град прогласи отвореним. Вилсон је рекао да су "демилитаризацију спријечиле обје стране, у контексту договора о отварању аеродрома".

Караџић ће сутра још сат и по испитивати Вилсона, а затим ће Тужилаштво извести свог наредног свједока. Умјесто раније најављеног Момчила Мандића, исказ ће сутра дати свједок под псеудонимом КДЗ-185.

С.В.
Извор: Радио телевизијаРепублике Српске, 22. јун 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску