• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Џон Вилсон нови свједок на суђењу Караџићу
Џон Вилсон нови свједок на суђењу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 21 јун 2010 15:35

Инфо 09:50 | 21/06/2010 | Извор: РТРС

Суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу биће настављено данас саслушање новог свједока тужилаштва, некадашњег војног официра за везу при мисији УН за бившу Југославију, пензионисаног аусталијског генерала Џона Вилсона.

Вилсон је аустралијски генерал, који је од марта до јуна 1992. године био начелник штаба војних посматрача УН, са сједиштем у Сарајеву, а од децембра 1992. је годину дана био војни савјетник при Међународној конференцији за бившу Југославију.

Он је раније свједочио на суђењу некадашњем предсједнику Народне скупштине РС Момчилу Крајишнику и генералу Војске Југославије Момчилу Перишићу о догађајима у Сарајеву у мају и јуну 1992. године и о својим састанцима са оптуженима и другим особама у том периоду.


Вилсон је 11. свједок од почетка извођења доказног поступка оптужбе у предмету "Караџић". Прије њега свједочили су Ахмет Зулић, Сулејман Црнчало, Херберт Окун, Фатима Заимовић, Давид Харланд, Ернаут ван Линден, Колм Дојл, Роберт Доња, Ричард Филипс и један заштићени свједок.

Тужилаштво ће свједока испитивати један часа, а Караџић је за унакрсно испитивање тражио десет часова.

Караџића оптужница терети за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања, међу којима су и противправни напади на цивиле и узимање особља УН за таоце.

У предмету против некадашњег начелника Генералштаба Војске Југославије генерала Момчила Перишића доказни поступак данас наставља одбрана. Перишић је оптужен за пружање кадровске, логистичке, материјалне и друге помоћи српским снагама у Хрватској и БиХ, чиме је, како тврди Тужилаштво, допринио њихових злочинима у Сарајеву, Загребу и Сребреници.

Доказним поступком оптужбе данас ће бити настављено суђење ратном министру унутрашњих послова РС Мићи Станишићу и некадашњем начелнику регионалног Центра служби безбедности у Бањалуци Стојану Жупљанину, који се терете за прогоне несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године.

У Хашком трибуналу данас ће бити настављено и суђење бившим шефовима Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, који се терете за злочине над несрпским цивилима које су полицијске и паравојне једнице под њиховом контролом починиле током рата у БиХ и Хрватској.

Главни претрес у предмету против некадашњег помоћника команданта за обавештајно-безбједносне послове Главног штаба Војске РС Здравка Толимира, оптуженог за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године, биће настављен сутра.

О.Б.

 

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 21. јун 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску