• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок оптужбе о "блокади Сарајева"
Сведок оптужбе о "блокади Сарајева" Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
среда, 16 јун 2010 00:03
уторак, 15. јун 2010, 19:39 -> 19:53

Војни циљ Сарајевско-романијског копуса Војске Републике Српске током рата је био "блокада Сарајева", изјавио на суђењу Радовану Караџићу војни аналитичар Ричард Филипс.

Војни аналитичар оптужбе Ричард Филипс изјавио је на суђењу Радовану Караџићу да је војни циљ Сарајевско-романијског копуса (СРК) Војске Републике Српске током рата био "блокада Сарајева".

Бивши обавештајни официр британске армије, Филипс је за хашко тужилаштво направио извештај о командној и борбеној структури СРК Војске РС.

Караџић, тадашњи председник Републике Српске и врховни војни командант, оптужен је за кампању "терорисања" цивилног становништва Сарајева, артиљеријским и снајперским нападима са положаја Сарајевско-романијског копуса 1992-95.


Током унакрсног испитивања, Караџић је Филипса питао да ли је тачно да је "Сарајево било у окружењу, а не у опсади".

"Не користим реч опсада - то није војни израз који се употребљава у савременој војној терминологији. Стога ја то називам блокадом, окружењем или битком за Сарајево", одговорио је Филипс.

Оптужени је сугерисао да је задатак Војске РС био да "блокира муслиманске снаге у Сарајеву" и да је то "разумљиво", ако се у обзир узме ситуација у целој БиХ.

Сведок је одговорио да "начелно, блокирање и окружење туђих снага има војну вредност".

На сугестију оптуженог да је "ако неко некоме објави рат, онда легитимно победити", сведок је одговорио да је "циљ рата победити легитимним средствима".

Караџић је тврдио да је СРК Војске РС против себе имала "четири корпуса АБиХ" из Сарајева и из залеђа, а Филипс је на то рекао да зна само за Први корпус АБиХ који је био у Сарајеву, али се сложио да је "на стратешком нивоу СРК био у окружењу".

Вештак оптужбе је, на Караџићеву тврдњу да је СРК био "народна војска" коју су чинили мештани и резервисти, а не професионални војници, одговорио да "то није проучавао".

Упитан да ли је тачно да је "циљ Муслимана био да имају 100 одсто власти у 100 одсто БиХ", а "циљ Срба да цела БиХ или њен српски део остану у Југославији", Филипс је узвратио да је то политичко питање, а да се он бави војним.

Караџић, који је оптужен и за геноцид и злочине против човечности над несрбима широм БиХ, те за узимање међународних талаца, унакрсно испитивање Филипса наставиће сутра.

Извор: РТС, 15. јун 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску