• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Срби су веома поносни на Србе муслиманске вероисповести
Караџић: Срби су веома поносни на Србе муслиманске вероисповести Штампа Ел. пошта
Написао Мондо / И4С   
недеља, 13 јун 2010 00:20
četvrtak, 10 jun 2010 19:27 мондо

Радован Караџић изјавио је на суђењу да су Срби поносни на Србе муслиманске вероисповести Мехмет-Пашу Соколовића, Мешу Селимовића и Емира Кустурицу.
Хашки оптуженик Радован Караџић затражио је данас од претресног већа Трибунала да као "политички и пристрасан" одбаци извештај вештака оптужбе Роберта Доније о настанку сукоба у БиХ, сугеришући да је Донија "антисрбин".

Оповргавајући навод из једне Донијине књиге да су српски политички представници уочи рата у погрдном смислу називали Муслимане "Србима издајницима" који су током отоманске владавине примили ислам, Караџић је тврдио да су "Срби муслиманске вероисповести веома популарни у српском народу".


"Срби су поносни на Србе муслиманске вероисповести, од Мехмет-Паше Соколовића и Меше Селимовића, који су мртви... Они су прави Срби и врло су популарни у српском народу... Да и не говоримо о Емиру Кустурици који је жив", изјавио је Караџић.

На крају унакрсног испитивања Доније, Караџић је питао сведока може ли да наведе било коју српску паравојну формацију формирану уочи рата у БиХ, насупрот хрватском ХОС-у и муслиманској Патриотској лиги.

Донија је одговорио да је Српска демократска странка "мобилисала и регрутовала добровољце које је упућивала у ЈНА", у покушају да савезну армију придобије за своје циљеве.

На додатно питање оптуженог да ли је подршка "регуларној армији" била "нелегална", сведок је одговорио да не зна.

Караџић је и данас негирао да су гранате које су у мају 1992. године убиле неколико десетина грађана Сарајева у реду за хлеб у Улици Васе Мискина биле испаљене са српских положаја.

Донија је узвратио да је закључак да су гранате испаљене са положаја Војске Републике Српске (РС) видео у свим извештајима УН које је проучио.

Караџић је тражио да се Донија сложи да су српски посланици, који су 9. јануара 1992. прогласили Српску Републику БиХ, "наставили да раде у заједничким телима, у Скупштини БиХ, Влади и Председништву", а сведок је навео да, "иако су чланови Српске демократске странке (СДС) углавном остали у органима власти, они нису наставили и да сарађују".

На Караџићеву констатацију да су "они гласали само против одлука које су биле штетне за српски народ, а за остале били за", Доња је рекао да "не сматра да је било баш тако".

Поводом Караџићевог сусрета са Матом Бобаном у Грацу у мају 1992. године Доња је рекао да "не сматра да је у реду што је Караџић са Хрватима преговарао тајно, без знања муслимана".

"Начин преговора није био прикладан и Вас је Европска заједница критиковала, јер сте покушали да постигнете двострани споразум, а правила су налагала споразум три стране", изјавио је Доња.

Одговарајући на питање како је онда дошло до тога да Хрватска демократска заједница (ХДЗ) и Странка демократске акције (СДА) прегласају СДС и прогласе независност БиХ, кад је требало да све три стране постигну сагласност, Доња је одговорио да то "није аналогна ситуација".

Бивши председник РС, оптужен за геноцид над босанским несрбима, питао је Донију и зашто је у својим радовима "српске хајдуке који су се борили против Турака назвао бандитима".

"Да ли су за вас и Дејви Крокет и Робин Худ бандити", упитао је оптужени.

Донија је одговорио да су хајдуци у суштини били бандити који нису нападали само Турке, али да је митологизација сличних група својствена многим народима, не само Србима.

Амерички професор Донија данас је завршио вишедневно сведочење на суђењу Караџићу, а оптужба ће сутра извести новог сведока.

Одбрана је тражила да јој буде одобрено још 19 сати за унакрсно испитивање.

Караџић је оптужен за геноцид у Сребреници и још осам општина у БиХ, терорисање цивила у Сарајеву, етничко чишћење широм БиХ и узимање међународних талаца 1992. до 1995. године.

Извор: Институт 4С, 19, јун 2010, интернет издање

 


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску