• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић:Српска страна била за преговоре и мир
Караџић:Српска страна била за преговоре и мир Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
уторак, 08 јун 2010 15:48

14:49    |    08/06/2010

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић доказивао је данас пред Хашким трибуналом да се уочи распада бивше Југославије залагао за преговоре и за мирољубиво рјешење, а да је "муслиманска страна била та која се залагала за рат".

Караџић је у прилог томе прочитао дио свог говора у Скупштини БиХ 14. и 15. октобра 1991. године, за који је истакао да је "од огромне важности за оптужницу", напомињући да су дијелови тог говора запостављени.

 


"Срби не пријете ратом, само обзнањују да неће прихватити одлуку која се доноси прегласавањем и на њихову штету. Дође ли до катастрофе, биће то катастрофа муслиманског народа, нарочито катастрофа муслимана и Срба, зато што су измијешани", предочио је Караџић суду.

Одговарајући на питање да ли је имао у виду цјелину овог говора када је састављао своје извештаје за Тужилаштво, амерички историчар Роберт Доња је рекао да запажа да је Караџић са истом страшћу говорио и тада и сада и да је говор "свеукупно узевши би острашћен".

На питање судија да ли је тај говор био и ратоборан, свједок је одговорио: "Само пред крај".

У прилог овим супротстављеним тврдњама емитовани су снимци Караџићевих пресретнутих разговора са другим српским челницима из политичког и јавног живота, међу којима је посебно поменут разговор са Гојком Ђогом, у то вријеме председником Удружења Срба из БиХ у Београду.

Према Караџићевим ријечима, и тај разговор је свједочанство да се "они спремају за рат, а да смо ми за политичко рјешење", док је Доња указивао да је Караџић пропустио да се осврне на дио разговора гдје он говори о "апокалиптичним сценаријима за муслимане".

Доња је изјавио да се Караџић "често позивао на вољу народа, а да је при томе излагао своје властите ставове". На Караџићево питање да ли сматра да је он био "аутократа или демократа у Српској демократској страници", Доња је нагласио да је ту тешко одговорити са "или - или".

"Мислим да сте се трудили да постанете аутократа у странци, али сте наишли на супротстављања. Решавали сте то конструктивно и постали моћан руководилац странке", рекао је Доња.

Ђ.В.


Извор: Радио телевизија Републике Српске, 8. јун 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску