• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Немачка крије папире за одбрану Караџића
Немачка крије папире за одбрану Караџића Штампа Ел. пошта
петак, 04 јун 2010 21:31
03. 06. 2010. 12:00h  | Вести

Немачка влада ће морати, уколико на снази остане одлука Међународног суда за ратне злочине у Хагу, да преда документе које бивши вођа босанских Срба Радован Караџић сматра важним за своју одбрану, пише јуче дневник "Франкфуртер алгејамне цајтунг".

Караџић и његови браниоци, како наводи лист траже да немачка влада Трибуналу преда осам категорија докумената. То су меморандуми, преписке и извештаји немачке обавештајне службе о испорукама оружја у Босну, пре свега у Сребреницу током 1995. године.

Поред тога, Караџић тражи и све информације о састанку министара одбране НАТО-а у Ки Весту на Флориди 1995. године, као и извештаје немачке парламентарне контролне комисије о евентуалној инфилтрацији немачких обавештајаца у мисије Европске уније и Уједињених нација у Босни.

Берлин тражи "правни лек"

Лист на крају наводи да се у Берлину управо трага за правним леком против одлуке Трибунала. При томе се истиче додуше жеља да се сарађује са Судом у Хагу, али се сматра да су документи које тражи Караџић непримерени за утврђивање истине.

"Посматрачи у Хагу указују и на то да у Трибуналу треба да се утврди и историјска истина. То је додуше учинило да се процес против Слободана Милошевића отегне толико, да је он умро у затвору. У сваком случају, одлука Трибунала у корист Караџића показује да судије настоје да не одају утисак посилних свих оних земаља које су својевремено водиле рат против Југославије", наводи немачки дневник.

Немачка, наводи лист, сматра да документа о испорукама оружја Босни немају никаквог значаја за тачке оптужнице против Караџића, а када је реч о документима везаним за рад обавештајне службе, немачка влада се позива на безбедносне интересе, као и на интересе других умешаних држава.

Међутим, "немачка стратегија до сада је била само делимично успешна", пише немачки дневник, и наводи да судско веће којим председава јужнокорејски судија О"Гвон Квон сматра да би документи могли да буду потребни и судијама - да би разјаснили у којој мери су становници Сребренице 1995. били наоружани.

"Трибунал указује на то да се државе не могу паушално позивати на националну безбедност да би за себе сачувале одређена документа и тиме избегавати сарадњу са судом. Наводи се да нема бланко-права, јер би у супротном смисао Трибунала био угрожен", пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

У складу са тим ставом, суд је наложио да Немачка мора да потражи документе који се односе на испоруке оружја и да их преда оптуженом.

Поред тога, до 8. јуна немачка влада треба и да наведе који су од тих докумената од значаја за немачке безбедносне интересе или интересе других држава, а ако је нужно, Берлин онда може још да предузме мере и да се успротиви примени конкретних докумената у процесу.


Извор: Vesti-online, 3. јун 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 2 3 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску