• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Немачка мора да преда документа која тражи Караџић
Немачка мора да преда документа која тражи Караџић Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Данас   
среда, 02 јун 2010 18:49
1.6.|16:44 | Берлин | Хроника

Берлин - Немачка влада ће морати, уколико на снази остане одлука Међународног суда за ратне злочине у Хагу, да преда документе које бивши вођа босанских Срба Радован Караџић сматра важним за своју одбрану.

Како данас пише дневник Франкфуертер алгемајне цајтунг, Трибунал је ову одлуку донео 19. маја.

Караџић и његови браниоци, како наводи лист, траже да немачка влада Трибуналу преда осам категорија докумената. То су извештаји, меморандум, преписка и извештаји немачке обавештајне слжбе о испорукама оружја у Босну и пре свега у Сребреницу 1995.


Поред тога, оптужени тражи и све информације о састанку министара одбране НАТО у Ки Весту на Флориди 1995. године, као и извештаје немачке парламентарне контролне комисије о евентуалној инфилтрацији немачких обавештајаца у мисије Европске уније (ЕУ) и Уједињених нација (УН) у Босни.

Немачка, наводи ФАЗ, сматра да документа о испорукама оружја Босни немају никаквог значаја за тачке оптужнице против Караџића.

Када је реч о документима везаним за рад обавештајне службе, немачка влада се позива на безбедносне интересе, као и на интересе других умешаних држава.

Међутим, "немачка стратегија до сада је била само делимично успешна", пише немачки дневник, и наводи да судско веће којим председава јужнокорејски судија О-Гвон Квон сматра да би документи могли да буду потребни и судијама - да би разјаснили у којој мери су становници Сребренице 1995. били наоружани.

"Трибунал указује на то да се државе не могу паушално позивати на националну безбедност да би за себе сачувале одређена документа и тиме избегавати сарадњу са Судом. Наводи се да нема 'бланко-права', јер би у супротном смисао Трубунала био угрожен", пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

У складу са тим ставом, суд је наложио да Немачка мора да потражи документе који се односе на испоруке оружја и да их преда оптуженом.

Поред тога, до 8. јуна немачка влада треба и да наведе који од тих докумената су од значаја за немачке безбедносне интересе или интересе других држава.

Ако је нужно, Берлин онда може још да предузме мере и да се успротиви примени конкретних докумената у процесу.

Лист на крају наводи да се у Берлину управо трага за правним леком против одлуке Трибунала. При томе се истиче додуше жеља да се сарађује са Судом у Хагу, али се сматра да су документи које тражи Караџић непримерени за утврђивање истине.

"Посматрачи у Хагу указују и на то да на Трибуналу треба да се утврди и историјска истина. То је додуше учинило да се процес против Слободана Милошевића отегне толико, да је он у затвору умро. У сваком случају одлука Трубунала у корист Караџића показује да судије настоје да не одају утисак посилних оних земаља које су својевремено водиле рат против Југославије", наводи немачки дневник.

Извор: Данас, 1. јун 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    1 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску