• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Страни новинари пристрасно извештавали из БиХ
Караџић: Страни новинари пристрасно извештавали из БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Vesti-online   
уторак, 01 јун 2010 22:53

31. 05. 2010. 19:44х  | Танјуг

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас на суђењу у Хашком трибуналом да грађани Сарајева нису могли да напусте град, јер им то нису дозвољавале власти у Сарајеву, и оптужио је стране новинаре за пристрасно и нетачно извештавање.

Караџић је испитивао новинара британске телевизијске мреже "Скај њуз" Арнаута ван Линдена, који је из Сарајева извештавао од маја до септембра 1992. и повремено касније, а који је потврдио да грађани нису могли да напусте град, али је, према његовом мишљењу, главни узрок за то био тај што је Сарајево било под опсадом српских снага.

На питање Караџића да ли је истина да су страни новинари понекад унапред били информисани о борбеним дејствима, Ван Линден је рекао да он никад ни од једне стране није добио обавештења те врсте, али да је, у случају Горажда, незванично сазнао од извора с Пала да се спрема операција у том месту.

Холандски новинар је додао да је о томе у марту 1994. године обавестио генерала Мајкла Роуза, у то време главнокомандујућег снага УН у БиХ, али да је Роуз одбацио ту информацију.

Говорећи о извештавању страних новинара о рату у БиХ и њиховом утицају на јавно мњење, Караџић је, током унакрсног испитивања, подсетио да је Ван Линден имао приступа тадашњем председнику СР Југославије Слободану Милошевићу и руководству РС, али да је ипак 1994. године доживотно проглашен за непожељну особу и протеран из Београда.

"Избацивање новинара није право решење и највише штете наноси ономе ко избацује", рекао је Ван Линден и прецизирао да је једном разговарао с Милошевићем и после тога попио с њим пиће, да је неколико пута разговарао с Караџићем, с којим је такође попио пиће, и да се једном састао с Ратком Младићем, који га је позвао на ручак.

Он је напоменуо да је, извештавајући из других ратних подручја, имао много више сусрета с државним врхом.

"Сад ми је јасно", рекао је на то Караџић, алудирајући на своје претходне наводе да је "Скај њуз", попут већине других страних медија, нетачно и пристрасно извештавао о рату у БиХ, наводећи Србе као једине кривце за ратна дејства.

Суђење је настављено испитивањем сведока тужилаштва Роберта Доније, професора историје на универзитету у Мичигену, специјализованог за југоисточну Европу, посебно БиХ и бившу Југославију, у 19. и 20. веку, и аутора три књиге о БиХ.

Донија је потврдио да је Скупштина РС 12. маја 1992. године усвојила шест стратешких циљева, који су у новембру 1993. објављени у "Службеном гласнику".

То су одвајање Срба од Хрвата и муслимана, повезивање Семберије и Крајине коридором, укидање Дрине као границе међу српским државама, успостављање границе на Уни и Неретви, подела Сарајева на српски и муслимански део и осигурање излаза на Јадранско море.

Он је оценио да, до краја 1980-их година, етницитет није играо улогу у привредном развоју и насељавању Сарајева и читаве БиХ, и приметио да је до 1991. године било практично немогуће направити етничку карту БиХ, јер су народи били измешани.

Донија би требало да настави да сведочи и сутра.

Извор: Vesti-online, 31. мај 2010, интернет иидање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2010 >
н п у с ч п с
    2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску