• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Ван Линден: Срби криви за свој имиџ на Западу
Ван Линден: Срби криви за свој имиџ на Западу Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 31 мај 2010 22:07

20:35|31/05/2010|РТРС

Ернаут ван Линден, свједок Тужилаштва Хашког трибунала у предмету против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекао је данас да су Срби одговорни за имиџ који су стекли у западним земљама у току рата у БиХ, јавио је дописник Срне из Хага.

Ван Линден је почетком 90-тих година 20. вијека био ратни извјештач британске телевизије "Скај њуз" из Хрватске и БиХ. Он је на суђењу Караџићу свједочио прије двије недјеље, али је оптужени тражио да се свједок врати како би завршио додатно испитивање.

Караџићеву тврдњу да су извјештачи у Сарајеву унапријед довођени на мјеста гдје би се касније догодио неки инцидент и да су због тога људи у граду говорили да "кад виде стране новинаре, могу да очекују неко зло", Ван Линден је негирао, рекавши да њега ниједна од три сукобљене стране ниједном није унапријед о нечему обавијестила.

"Није ми познато ни да је неко од мојих колега унапред обавјештаван", додао је свједок.


Караџић је тражио од Ван Линдена да потврди појаву злоупотребе новинарских акредитација и шверца људи у току рата у Сарајаву, али је свједок тврдио да његова екипа никога није извела из Сарајева.

"Једном приликом смо носили пошту, па су нас српске снаге зауставиле и рекле да то није дозвољено. Када су видели да је пошта за Србију, допустили су нам", рекао је свједок.

На питање да ли је био упознат са затварањем хиљаде Срба на стадиону Кошево у Сарајеву и постојањем 127 приватних затвора у Сарајеву у којима су Срби држани као робље, Ван Линден је рекао да те затворе није видио и да није у позицији "ни да потврди нити оспори да су постојали".

На Караџићеву констатацију да грађани из Сарајева нису могли да изађу због тамошњих власти које им то нису дозвољавале, Ван Линден је рекао да је "главна ствар у вези са Сарајевом да је то био град под опсадом српских снага".

Претресно вијеће одобрило је Караџићу да Ван Линдена испитује два часа, након чега би требало да свједочи вјештак Тужилаштва Роберт Доња.

Караџић је за унакрсно испитивање Ван Линдена и Колма Дојла тражио 12, односно 14 часова, док је процијенио да му за испитивање Доње треба чак 30 часова.

Роберт Доња је историчар који је много писао о подручју бивше Југославије. Он је у Трибуналу досад свједочио у чак 12 предмета, а у једном је његов исказ уврштен у доказе.

Караџић је оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у периоду од априла 1992. до новембра 1995. године. Од наредне недјеље, суђење Караџићу ће се одржавати четири дана у седмици умјесто досадашња три.

О.Б.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 32. мај 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30          

Помоћ за Републику Српску