• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тврди да је број силованих Муслиманки двоцифрен
Караџић тврди да је број силованих Муслиманки двоцифрен Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Рressonline   
понедељак, 31 мај 2010 22:01

Хаг  31. 05. 2010 Бета

Оптужени Радован Караџић тврдио је данас пред Хашким трибналом да је током рата у БиХ број силованих Муслиманки био "двоцифрен", а сведок оптужбе Ернаут ван Линден (Aernout van Linden) узвратио је да је утврђено да је било силовано 20.000 муслиманских жена, а "можда и више"
Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид над несрбима у Сребреници и још осам босанских општина, етничко чишћење путем злочина широм БиХ и узимање међународних талаца 1992-95. Ван Линден је, као дописник британске телевизије Скај (Скy), извештавао из Сарајева у лето и јесен 1992. Као доказ за тврдњу да су међународни медији били пристрасни у корист владе у Сарајеву, а на штету Срба, Караџић је навео извештаје о 80.000 Муслиманки током рата, који су се, како је рекао, касније показали неоснованим.


"Знате ли колико је Муслимански било силовано...Број силованих Муслиманки је двоцифрен", сугерисао је оптужени сведоку.

Напомињући да то не одговара његовим сазнањима, Ван Линден је одговорио да је утврђено да је силовано "20.000 Муслиманки, а можда и више".

Цитирајући документ "обавештајне управе Армије БиХ", Караџић је тврдио и да су страни новинари за новац изводили мештане из Сарајева, претходно им прибављајући новинарске акредитације.

Сведок је то одбацио као нетачно, рекавши да се новинари тиме нису бавили.

Позивајући се на књигу британског генерала Мајкла Роуза (Michael Rose ), који је био командант Унпрофора, Караџић је сугерисао и да су међународни извештачи били под утицајем лепих преводитељки које им је додељивала власт у Сарајеву.

Ван Линден је и то назвао неистинитим.

Из књиге генерала Роуза, оптужени је цитирао и да су међу ретким "храбрим" новинарима у Сарајеву који су трагали за истином били Ројтерсов дописник Курт Шорк и извештач париског Монда Реми Урдан.

Сведок је Караџића подсетио да је по Шорку названа улица у Сарајеву, управо зато што је био критичан према босанским Србима.

На Караџићево питање да ли је слика о босанским Србима у светским медијима била неправична, Ван Линден је одвратио да је слика била онаква каквом су је створили сами босански Срби.

По окончању унакрсног испитивања Ван Линдена, тужиоци ће пред судије извести свог следећег сведока против Караџића, а ти би требало да буде вештак за историју БиХ, амерички професор Роберт Донија.

Извор: Рressonline.rs, 31. мај 2010, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30          

Помоћ за Републику Српску