• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Одбијен Караџићев захтев за прекид суђења
Одбијен Караџићев захтев за прекид суђења Штампа Ел. пошта
Написао Рressonline   
петак, 28 мај 2010 16:22
ХАГ  28. 05. 2010 Бета

Претресно веће Хашког трибунала одбило је данас захтев оптуженог Радована Караџића да прекине суђење на 30 дана како би Караџић могао да проучи ратне забелешке генерала Ратка Младића које му је доставило тужилаштво

Те записе, на око 3.500 страница у 18 генералових радних бележница, крајем фебруара су заплениле власти Србије током претреса стана Младићеве супруге Босиљке у Београду.

Председавајући судија О Гон Квон  обраложио је да прекид суђења "не би био у интересу правде", оцењујући да је Караџић од 12. априла, када су му Младићеви дневници достављени, имао довољно времена да их проучи.

Претресно веће је, истовремено, сугерисало тужилаштву да одложи исказ сведока у чијем би унакрсном испитивању Караџић, који се брани сам, могао користити Младићеве белешке.

На крају унакрсног испитивања сведока оптужбе Колма Дојла, Караџић је данас тврдио да је покојни председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић "носио нацистичку униформу током Другог светског рата" и дружио се са "Хитлеровим великим пријатељем, јерусалемским муфтијом Ел Хусеинијем".

Ирски пуковник Дојл одговорио је да о томе ништа не зна.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина, артиљеријске нападе на цивиле у Сарајеву, етничко чишћење и злочине против човечности широм БиХ и узимање међународних талаца 1992-95. Ирски пуковник Дојл 1992. је био посматрач Европске заједнице и лични изасланик међународног мировног посредника лорда Питера Карингтона  у Сарајеву Караџић је Дојла оптужио за пристрасност, пошто је сведок изјавио да је на преговорима у Лисабону у мају 1992. српска страна пристала да сарајевски аеродром стави под контролу УН тек након експлозије у Улици Васе Мискина у којој су страдали грађани у реду за хлеб.

Оптужени је тврдио да ту гранату нису испалили босански Срби, а да је он нудио да УН преузму аеродром и пре тог инцидента. "Зашто не повучете своје оптужбе да је мене нека граната натерала да будем мирољубив и хуман", питао је Караџић.

Одбацујући оптужбу да је пристрасан, Дојл је рекао да је експлозија у Сарајеву била искоришћена на скупу у Лисабону да се српска делегација приволи на уступке.

Караџић је на то казао да су "Муслимани користили све инциденте за прекидање преговора, јер им је била обећана цела БиХ", а Дојл је узвратио да се с тим не слаже.

Дојл је поновио да је Караџић имао контролу над наоружаним Србима на почетку рата у Сарајеву, наводећи као пример отварање ватре из хотела Холидеј ин на демонстранте за мир, 5. априла 1992. Негирајући да су пуцали Срби, Караџић је тврдио да су са оближње зграде Униса тада ватру отворили људи сарајевског криминалца Јусуфа-Јуке Празине и да има снимак који то потврђује.

Суђење Караџићу биће настављено у понедељак, 31. маја.

Караџић ће додатно унакрсно испитивати новинара Ернаута ван Линдена  који је на почетку рата био дописник британске телевизије Скај из Сарајева.

Извор: Рressonline, 28. мај 2010, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску