• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: СДА шверцовала оружје
Караџић: СДА шверцовала оружје Штампа Ел. пошта
Написао Vesti Online   
петак, 28 мај 2010 15:42
Бивши председник Републике Српске Радован Караџић предочио је данас на суђењу у Хашком трибуналу извештај муслиманске војне обавештајне службе према коме су челници Фоче из Странке демократске акције (СДА) шверцовали оружје и наоружавали муслиманско становништво током 1991. године.

У документу који је потписао начелник управе војне безбедности, генерал Фикрет Муслимовић наводи се да су, поред других, Шахим Пашић, Халид Ченгић и Азим Шљиво, од самог доласка на власт после демократских избора окупили родбину око себе и започели са разним малверзацијама и шверцом оружја.

"Они не раде ништа на смиривању напетог стања у граду већ га и подстичу. Муслимански народ овог краја живи у страху од четника и дају и последње паре за оружје које им ови продају за 1.200 марака и више... Прошверцовали су 5.200 пушака...", наводи се у документу који је Караџић предочио сведоку оптужбе, мировном посматрачу током ратних сукоба у БИХ Колму Дојлу током унакрсног испитивања.

Дојл је рекао да о поменутим чињеницама не зна ништа јер посматрачка делегација која га је извештавала о збивањима у Фочи никад у није ушла у то место пошто јој ЈНА није пружила заштиту.

"Посматрачка делегација није могла да уђе у Фочу јер их је ЈНА физички спречила, уз изговор да им не може гарантовати безбедност", тврдио је Дојл, док је Караџић желео да зна како зна да је реч о изговору.

"Не знам, али тако ме је информисао посматрачки тим. Посматрачка мисија није ушла у Фочу и ја нећу ништа да нагађам", категоричан је био Дојл, који је био и лични изасланик лорда Питера Карингтона - председника међународне конференције о Југославији, а претходно, с јесени 1991. шеф посматрачке мисије тадашње Европске заједнице у главном граду БиХ.

Бивши председник РС је указао да су те околности биле познате нарочито Србима у Фочи, истичући да је сукоб у том граду избио јер је СДА "имала пушке и јединице, а ЈНА је требало да дође и да заштити народ али је закаснила".

Према његовим речима, ЈНА није могла да гарантује сигурност ни себи, а камоли страној делегацији.

У свом ранијем извештају о ситуацији на простору Фоче, Дојл је наводио да су Срби тамо спровели етничко чишћење на челу са Николом Кољевићем, као и да су присилно исељавали становништво.

Караџић је оптужен за геноцид и ратне злочине током рата у БИХ.

Суђење би требало да се настави у понедељак, када би Караџић требало да заврши унакрсно испитивање сведока Арнаута ван Линдена, а потом сведочењем Роберта Донија.

Судско веће је у данас објављеном документу најавило да ће се од 31. маја суђење одвијати четири дана у седмици због експедитивности суђења, иако је Караџић раније затражио да се не суди више од три дана седмично.

Караџић је у четвртак такође предложио да се суђење прекине за 30 дана док се не упозна са белешкама из ратних дневника бившег комаданта Војске РС Ратка Младића, које би, како тврди, биле релевантне за испитивање сведока Донија и заштићеног сведока КДЗ088, чије је саслушање планирано након Дојла, односно Ван Линдена.

Извор: Vesti Online, 28. мај 2010, интернет издање
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску