• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић прислушкиван под шифром Латас?
Караџић прислушкиван под шифром Латас? Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
четвртак, 27 мај 2010 21:31

четвртак, 27. мај 2010, 11:12 -> 13:15

Муслимани су ме прислушкивали под шифром Латас, изјавио Радован Караџић у току сведочења Колма Дојла пред Трибуналом у Хагу. Караџић затражио једномесечну паузу за проучавање Младићевих ратних дневника након овог сведока.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је на суђењу у Хашком трибуналу да су га босански муслимани прислушкивали под тајним кодом "Латас".

Током унакрсног испитивања сведока оптужбе, мировног посматрача током ратних сукоба у Босни и Херцеговини Колма Дојла, који је навео да не зна ко је "Латас", Караџић му је објаснио да је реч о Србину који је примио ислам и после, у име турског султана, гушио буне међу беговима у Босни.

Караџић је напоменуо да је о Омер паши Латасу писао и српски нобеловац Иво Андрић.

"Баш ме је насмејало када сам чуо да ме зову Латас. Они су мене сматрали за некога кога је послао Београд да кажњава босанске бегове", навео је Караџић.

Испитивање Дојла у Трибуналу почело је прошле седмице.

Дојл је позван да сведочи о догађајима у БиХ када је у лето 1992. био лични изасланик лорда Питера Карингтона - председника међународне конференције о Југославији, а претходно, с јесени 1991. шеф посматрачке мисије тадашње Европске заједнице у главном граду БиХ.

Караџић тражи месец дана паузе због Младићевих дневника


Оптужени Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да му суђење буде прекинуто на месец дана како би могао да прегледа и проучи ратне белешке генерала Ратка Младића, које му је доставило Тужилаштво.

Власти Србије су, крајем фебруара, током претреса стана Младићеве супруге Босиљке у Београду, заплениле 18 генералових радних бележница са око 3.500 страница записа са састанака којима је присуствовао 1991-96.

Хашко тужилаштво, коме су електронске копије бележница достављене у априлу, затражило је од судија да те белешке, које је предало и одбрани, уврсте на списак доказа против Караџића.

Караџић је затражио да претресно веће обустави процес на 30 дана, пошто сведок оптужбе Колм Дојл заврши исказ који је у току.

У једном од извода из Младићевих бележака, које је хашко тужилаштво до сада обелоданило, наводе се Караџићеве речи из разговора са тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем, 8. јула 1993. у Београду: "Помоћи Хрватима да би се присилили Муслимани за поделу Босне".

Извор: РТС, 27. мај 2010, интернет издање
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску