• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг: Линден није видео минобацаче и снајпере
Хаг: Линден није видео минобацаче и снајпере Штампа Ел. пошта
Написао Курир   
недеља, 23 мај 2010 15:12
Четвртак, 20. мај, 2010.

ХАГ - Извештач британске телевизијске мреже "Скај њуз" и сведок оптужбе Арнаут Ван Линден рекао је, током унакрсног испитивања на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, да се због призора масовног разарања Сарајева у лето 1992.  чинило да су владе света окренуле леђа граду и ономе што се тамо дешавало.

"Град је гранатиран, а колико сам ја могао да видим, спољни свет ништа није чинио с тим у вези", рекао је Ван Линден, холандски новинар који је из Сарајева извештавао од маја до септембра 1992. и повремено касније.

Поново је приказан снимак који је екипа Ван Линдена снимила са зграде болнице, при чему је сведок остао при томе да је ватра испаљивана у део града који је држала босанска влада, иако није могао да искључи могуцност да је пројектиле испаљивала и Армија БиХ.

Караџић је покушао да оспори тврдњу сведока да гранате на клипу иду са јужних брда и падају на град, према центру и западном делу Сарајева.

Сведок није могао да одбаци могућност да је део ватре био испаљен на српска подручја, али је рекао да није видео ватру усмерену на јужна брда која су била под контролом српских снага.

Караџић је поново тражио од сведока да потврди да су део центра града и предграђа били под српском контролом, док је Ван Линден поновио да су подручја која су он и његова екипа видели да горе била унутар подручја под контролом босанске владе.

Приликом обележавања објеката и "алеје" снајпера у центру Сарајева на једној фотографији, Караџић је упитао да ли је сведоку познато да су постојали легитимни циљеви у центру града, нпр. минобацачи на музеју, техничкој школи, у касарни "Маршал Тито" и да су ту постојале значајне војне инсталације и дејства на тим местима.

Ван Линден је, међутим, одговорио да није видео минобацаче и снајпере.


Не зна за погибију војника  2. маја


Ван Линден је, такође, казао да му није познато да је војна болница, у којој је он био смештен од краја маја 1992. године, и у једном тренутку била под контролом муслиманских страна.

Ван Линден је истакао да је пре него што је дошао тамо, зграда била очигледно пуно пута погађана ватром, али је одговорио да му није познато да је целокупно обезбеђење болнице, које је припадало тадашњој ЈНА, погинуло 2. маја те године нити да је болница од 6. априла месец дана била у рукама ЈНА када је на њу пуцано.

Он је казао да је већина оштећења на средњем, односно горњем делу зграде, која је видео када је у њу први пут дошао, била од теже врсте наоружања, као и да не искључује могућност да су "зелене беретке" могле да имају такво наоружање.

 

Извор: Курир, 20. мај 2020, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску