• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу: Новинар ван Линден почео свједочење
Суђење Караџићу: Новинар ван Линден почео свједочење Штампа Ел. пошта
Написао Срна / РТРС   
среда, 19 мај 2010 21:51
Инфо 16:28  | 19/05/2010| Извор: СРНА

Суђење бившем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу настављено је данас у Хашком трибуналу сведочењем новинара Ернаута ван Линдена, који је почетком 90-их био ратни извјештач британске телевизије „Скај њуз“ из Хрватске и БиХ.

Претресно вијеће је одбило Караџићев поновљени захтјев да се искази ратних извјештача не прихвате на суђењу, оцијенивши га „неозбиљним и досадним“.

Караџићев аргумент био је да појављивање ратних извјештача као свједока додатно угрожава њихов „ионако опасан посао“. Он, такође, сматра да могућност да одлучи да ли ће неки новинар пристати да свједочи или ће се позвати на „репортерску привилегију“ да то одбије имају медијске куће, а не њени службеници.


Ван Линден је раније свједочио на суђењима генералу Станиславу Галићу, Слободану Милошевићу, у предмету „Мркшић и други“, те на суђењима Милану Мартићу и генералу Момчилу Перишићу. Његов исказ понуђен је у спис као доказни материјал. Тужилаштво је за главно испитивање тражило два сата, а Караџић 12 сати за унакрсно испитивање.

Радован Караџић, је током данашњег унакрсног испитивања Ернаута ван Линдена, инсистирао на томе да је свједок био пристрасан у извјештавању и да се на основу онога што је рекао стиче утисак да су само Срби пуцали и да међу њима није било жртава.

На директно Караџићево питање: "Јесте ли били пристрасни?", свједок оптужбе одговорио је да закључак о томе "препушта судском вијећу".

Он је рекао да је "Караџићев став био да је Сарајево српски град, да је са муслиманима немогуће живјети и да би рјешење могло да буде да се међу њима подигне зид".

Холандски новинар Ван Линден је почетком 90-их година прошлог вијека радио као ратни извјештач "Скај њуза" и током боравка у Сарајеву и на Палама у више наврата разговарао је са Караџићем и са генералом Ратком Младићем.

Он је раније у Трибуналу свједочио на суђењима генералима Станиславу Галићу и Момчилу Перишићу, некадашњем предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу, те функционеру Републике Српске Крајине Милану Мартићу.

Осим свједоковог исказа на другим суђењима у Трибуналу, Тужилаштво је у доказни материјал предложило и снимке које је Ван Линден са својом екипом направио из Градске болнице, гдје су били смјештени, као и на другим локацијама у сарајевским општинама.

Бивши предсједник РС оптужен је за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања. Извођење доказа оптужбе почело је 13. априла и до сада је саслушано шест свједока.

Суђење ће бити настављено сутра поподне.

В.Ч.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 19. мај 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску