• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Харланд: Нема доказа о томе ко је испалио гранату на Маркале
Харланд: Нема доказа о томе ко је испалио гранату на Маркале Штампа Ел. пошта
Написао Срна / РТРС   
уторак, 11 мај 2010 16:51

13:33 | 11/05/2010 | Извор: СРНА

Бивши политички савјетник команданта Унпрофора у БиХ Дејвид Харланд изјавио је данас на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу да "нема емпиријских доказа о томе ко је одговоран за први инцидент на пијаци Маркале у фебруару 1994. године", јавио је дописник Срне из Хага.

"Нема доказа да је једна или друга страна испалила гранату", рекао је Харланд и додао да су неки посредни докази указивали да су одговорни били Срби.

Харланд, који четврти дан свједочи на суђењу Караџићу, навео је да је, на основу извјештаја које је добио командант Унпрофора, закључено да су гранату на Маркале у августу 1995. испалили Срби, али да је то оспоравао њихов војни стручњак Андреј Демуренко.

 


Караџић је тражио да се у судници поново емитује снимак инцидента на Маркалама из 1994. године који је приказан и када је износио уводне ријечи у марту ове године. Он је рекао да се ради о немонтираном филму који је "муслиманска страна снимила и очигледно некоме продала, а који је емитовала српска Радио-телевизија".

Караџић је указао на то да на снимцима са пијаце у Сарајеву уопште нема робе и упитао шта је тамо могло да привуче 400 људи, од којих је 200 повријеђено. За лешеве који су приказани, он је тврдио да су "стари, дехидрирани лешеви људи који су страдали на ратишту, па пренесени на пијацу, или да су биле лутке". На снимку се види и како један човек премјешта вјештачку ногу која је касније била утоварена на камион са лешевима.

"Тражили смо да нам се да обдукциони налаз за тијело за које смо тврдили да је лутка и нисмо добили ништа", рекао је Караџић.

Харланд је нагласио да су исто мјесто снимили и војници Унпрофора, да је он лично обавио дебрифинг са љекаром УН, те да је на лицу мјеста био и тадашњи командант Унпрофора генерал Мајкл Роуз.

Свједок је подсјетио да су прву истрагу на Маркалама обавили војни истражитељи УН и да је она "указала да се не може са сигурношћу рећи са које је удаљености граната испаљена, али да је дошла из правца сјевероисток, што значи да је могла да дође и са муслиманских и са српских положаја".

Другу истрагу, додао је Харланд, "обавио је француски истражитељ који је дошао из Загреба, а суштина доказа била је да ни они нису могли да са сигурношћу кажу ко је испалио гранату".

Караџић је судском вијећу на усвајање предао и писмо бившег генералног секретара од 16. фебруара 1994. године у коем се наводи да "нема доказа да је једна или друга страна испалила гранату" на Маркале.

На питање оптуженог да ли се сјећа да српска страна није хтјела да прихвати резултате истраге, јер њеном стручњаку није било омогућено да у њој учествује, свједок је одговорио да је представницима Унпрофора "био ускраћен приступ".

Поводом Караџићеве тврдње да су Маркале биле под контролом муслиманских снага и да Срби нису могли да одлучују о приступу, Харланд је прецизирао да им није било омогућено да обиђу српске положаје у околини града, док су им представници снага Армије БиХ омогућили да обиђу њихове положаје и преконтролишу наоружање.

"То што нам нисте омогућили да обиђемо ваше положаје, учинило нас је сумњичавим", рекао је Харланд и додао да Караџић "мијеша двије ствари - ко је испалио гранату и да ли је неко био убијен".

"На страни Унпрофора није било сумње да је неко убијен, већ ко је испалио гранату", рекао је свједок.

Одговарајући на питања о гранатирању Сарајева, Харланд је рекао да није могао да утврди тачан однос колико је која страна испалила граната, али је тврдио да је српска страна, осим војних, "насумице гађала и цивилне циљеве у граду".


НАСТАВАК СУЂЕЊА КАРАЏИЋУ У СРИЈЕДУ


Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу биће настављено идуће сриједе, најавио је предсједавајући судија О-Гон Квон.

Данас је на овом суђењу завршено свједочење бившег политичког савјетника команданта Унпрофора у БиХ Дејвида Харланда.

Р.К.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 11. мај 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску