• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Хуманитарни конвоји наоружавали муслимане
Караџић: Хуманитарни конвоји наоружавали муслимане Штампа Ел. пошта
Написао Vestionline   
уторак, 11 мај 2010 16:14
10. 05. 2010. 19:18х  | Vestionline

Ратни лидер босанских Срба Радован Караџић тврдио је данас да су хуманитарни конвоји током рата у БиХ злоупотребљавани за наоружавање Муслимана, а сведок оптужбе Дејвид Харланд је то негирао, рекавши да су конвоје заустављале и пљачкале српске снаге, намерно погоршавајући положај угрожених цивила.

Сведок Харланд је од 1993. до 1995. био задужен за цивилна питања у команди Унпрофор-а у Сарајеву, а затим је радио као политички саветник команданта снага УН Руперта Смита.

Унакрсно испитујући сведока, Караџић, који се брани сам, доказивао је да су хуманитарни конвоји УНХЦР-а за време босанског рата злоупотребљавани за достављање оружја, војне и друге опреме муслиманским снагама, преносе београдски медији.


"Кроз те конвоје, шверцовано је све - оружје, војна опрема, камере, фотоапарати, храна", казао је Караџић, позивајући се на више докумената Армије БиХ, УН и војске РС.

Харланд је то одбацио као "апсолутно лажну оптужбу".

"То што сте набројали никада није било виђено у рукама муслиманских војника. Ми смо конвојима допремали војну опрему за УНПРОФОР. Знали смо да је храна делимично била преусмеравана на црну берзу и ка АБиХ. Али, конвоје сте ви пљачкали", одговорио је сведок.

Назначио је да су "Срби тражили изговоре да би удавили муслиманске енклаве" у источној Босни и Сарајево.

"Било је криминалних елемената у муслиманским властима, али су Срби ускраћивали и смањивали хуманитарну помоћ за становништво које је патило. Ви сте манипулисали том помоћи да бисте повећали њихове патње", рекао је Харланд оптуженом.

Он је потврдио да се један део особља УН, нарочито украјински батаљон, бавио шверцом и да је УНПРОФОР морао да спроведе истрагу о активностима украјинског батаљона, нарочито у вези с кријумчарењем горива.

На Караџићеву сугестију, сведок је, међутим, потврдио да је на сарајевски аеродром током рата слетело "10.000 авиона" с хуманитарном помоћи и да је у Сребреницу, Жепу и друге источнобосанске енклаве ушло "на хиљаде" конвоја.

Харланд је, истовремено, поновио да су власти и војска РС систематски ограничавали слободу кретања снагама и конвојима УН који су испоручивали хуманитарну помоћ и да су је 1995. скоро "потпуно ускратили".

Караџић је, насупрот томе, тврдио да је у Сарајеву и енклавама "хране било довољно", али да су је "муслиманске власти негде складиштиле и нису је давале народу" да би се "одржала висока цена" и изазвала НАТО интервенција против Срба.

Бивши лидер босанских Срба је у доказе увео и више докумената АБиХ о упућивању пошиљки оружја хеликоптерима у Сребреницу и Жепу.

"Да, било је значајних испорука оружја. Унпрофор је увео зону забране лета изнад БиХ, али је хеликоптерима на краћим летовима било лако да је избегну", прокоментарисао је Харланд.

Он, међутиим, није прихватио Караџићеву тврдњу да су муслиманске снаге у енклавама биле "добро наоружане", прецизирајући да су имале само пешадијско наоружање.

Караџић је, током испитивања, поновио и да АБиХ у јулу 1995. "није бранила", већ је "препустила" Сребреницу јединицама ВРС које, по њему, нису имале за циљ заузимање града, већ свођење енклаве на раније одређене границе.

"Напад ВРС почео је 6. јула, а то што ви кажете је можда истина од 9. јула... Алија Изетбеговић ми је рекао да је био веома изненађен слабом одбраном АБиХ после 9. јула", одговорио је Харланд.

Оповргавајући да ВРС није желела да заузме Сребреницу, сведок је прецизирао да су њене снаге већ 7. јула 1995. дошле на границе коју је УНПРОФОР одредио за заштићену зону, али да су затим продужиле офанзиву и 11. јула ушле у град.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над несрбима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.


Извор: Vestionline, 10. мај 2010, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску