• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Наставак суђења Караџићу: Свједочење Фатиме Заимовић
Наставак суђења Караџићу: Свједочење Фатиме Заимовић Штампа Ел. пошта
Написао Срна / РТРС   
четвртак, 06 мај 2010 20:39

18:32 |    06/05/2010. | Извор: СРНА

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић оспоравао је данас наводе свједока тужилаштва Фатиме Заимовић да је са балкона свог стана у Сарајеву могла да види српски тенк на положају.

Караџић је, служећи се мапом града, показивао да су најближи српски тенкови били на раздаљини од скоро четири километра, а муслимански на 50 метара, али је сведокиња остала при тврдњи да је "код Осмица видела српски тенк".

Заимовићева је у више наврата тражила да Караџић престане да је испитује о војним положајима сукобљених страна, истичући да је она дошла да сведочи о патњама дјеце за коју се у току рата бринула, радећи као главна медицинска сестра на Одјељењу дјечије хирургије у Болници Кошево, и о стању о болници у рату.


Претресно вијеће је поновило да, будући да се сам заступа, Караџић има право да поставља питања, док се не уложи и усвоји приговор.

Свједокиња је оспоравала и Караџићеве тврдње да је у Сарајеву "био бизнис да се Срби избаце кроз прозор, да би им се узели станови".

Заимовићева је инсистирала да то није тачно, и да је то измислила његова пропаганда, док је Караџић указивао да су "и Срби и Муслимани посведочили да се то радило". Караџић се, томе у прилог, се позвао на писање Марка Вешовића из 1994. године, те на изјаву авоката Жарка Булића.

Одбрана је емитовала неколико снимака изјава сарајевских љекара, Срба, који су објашњавали због чега су напустили посао, град и БиХ.

Свједокиња је потврдила да познавала љекара Мирка Шошића, који је на снимку говорио о убиству колеге Најдановића. Шашић је рекао да је Најдановић "био унакажен, са 18 убода ножем, пуцано му је у уста, а пронађен је пред Зетром, где га је касније идентификовао један од болничара".

Шошић је на снимку изјавио да су га прије рата у БиХ, у децембру 1991, једном приликом "голобради младићи, с береткама, с калашњиковима и пушкама, идентификовали и претресли на улазу болницу, а образложење је било да је неки Јука Празина рањен и налази се на трауматологији".

"Звали смо полицију на Бјелавама, али су нам рекли да они ту не могу ништа", рекао је Шошић.

Свједокиња је рекла да се Одјељење трауматологије налази даље од клинике на којој је она радила и да њу нико није претресао. Она је додала и да се била "зачудила када је чула да је Шошић напустио земљу".

Заимовићева је изјавила да је могуће и да су снимци који су приказани дио ратне пропаганде.

Сљедећи свједок на суђењу Караџићу је Дејвид Харланд, који је, на разним функцијама, у БиХ био од маја 1993. до 1999. године. Харланд је такође аутор извештаја УН о Сребренци.

В.Ч.

Извор; РАдио телевизија Републике Српске, 6. мај 2010, интенрет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску