• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Муслимани прогласили независност и изазвали рат
Караџић: Муслимани прогласили независност и изазвали рат Штампа Ел. пошта
Написао Танјунг / Vesti onLine   
среда, 28 април 2010 17:25

28. 04. 2010. 14:55h  | Танјуг

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић рекао је током унакрсног испитивања сведока оптужбе америчког дипломате Херберта О'Куна, да је муслиманско једнострано проглашење независности изазвало рат у БиХ, а не босански Срби као што О'Кун тврди.

Према О'Куну, када више није било Југославије, пошто су независност прогласиле Словенија и Хрватска, муслимани су говорили "нема више Југославије, сада је то Србославија" и због тога су хтели независност и расписали референдум на који Срби нису изашли.

араџић је на почетку испитивања сведоку оптужбе предочио неколико докумената и наредби војсци РС према којима треба предузети све заштитне мере према цивилима и верским објектима и треба пружити пролаз конвојима хуманитарне помоћи."Војници вас нису слушали"

"Мој закључак је да војска није слушала ваше наредбе. Наређења су за сваку похвалу, али их ваши војници нису слушали", рекао је Херберт О'Кун.

Такође, Караџић је наредио војсци РС да се мора придржавати Женевске конвенције и осталих прописа међународног ратног права.

О'Кун је казао да су такве наредбе за сваку похвалу, али да у стварности оне нису спровођене, тврдећи да је било етничког чишћења и онемогућавања конвојима са хуманитарном помоћи да дођу до муслиманских територија.Караџић је указао да је било злоупотребе хуманитарне помоћи и да је често шверцован ратни материјал у тим конвојима, те да је војска имала обавезу да изврши рутински преглед садржаја конвоја.

Караџић је прочитао више својих наредби војсци РС да се конвојима мора омогућити пролаз конвоја хуманитарне помоћи и да се контрола садржаја мора вршити ефикасно и са што мање задржавања.

Караџић је показао своју платформу за решавања кризе у БиХ датирану 22. априла 1992. године, према којој нуди, између осталог, да се успостави тренутно примирје и да се настави конференција о БиХ до решавања кризе. О'Кун је рекао да није био у БиХ крајем априла и да му тај документ није познат.

Караџић је истакао да су до 1. априла 1992. године гинули само Срби и да су нападе вршили муслимани и Хрвати, с чиме се О'Кун није сагласио рекавши да су "напади у марту примарно били босанских Срба на муслимане".


Писмо као доказ: Влада БиХ није дала да се укључи вода у Сарајеву

Караџић је прочитао писмо Фреда Кунија, кога је Џорџ Сорош послао у БиХ да реши проблем снабдевања водом у Сарајеву, који је навео да му је један официр УНПРОФОР-а тврдио да се неко из владе БиХ буни да се вода укључи.

Караџић је рекао и да су муслимани продавали воду и није им одговарало да се она укључи. О'Кун је поновио да је таквих дешавања било на свим странама и да такав пример потврђује ту чињеницу.Караџић је тврдио да су током опсаде Сарајева када је често било нестанка струје и воде, шверцери задржавали конвоје хуманитарне помоћи да би држали високе цене у граду и да су чиниле све да би повећали патње свог народа и да би тако створили лошу слику о Србима у свету.

"Шверцера је било на свим странама и у свим деловима БиХ. Није истина да су босански муслимани заустављали конвоје да би контролисали цене, њима је у интересу било да конвој стигне", одговорио је сведок оптужбе.

О'Кун, који је за време рата у БиХ био заменик специјалног известиоца УН за Балкан Сајруса Венса, завршио је у среду своје сведочење на суђењу Караџићу.

Идуће седмице биће настављено суђење Караџићу, када ће бити изведен нови сведок оптужбе.

Бивши председник РС је, у две тачке оптужен за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, док се у преосталих девет тачака терети за прогон, истребљење, убиства, депортације и узимање међународних талаца током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.Извор: Вести Online, 28. април, 2010, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30  

Помоћ за Републику Српску