• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Муслимани ускраћивали воду и намирнице цивилима
Караџић: Муслимани ускраћивали воду и намирнице цивилима Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Press-online   
среда, 28 април 2010 17:17

ХАГ  28. 04. 2010

Бета

Оптужени Радован Караџић тврдио је данас пред Хашким трибуналом да су, током рата у БиХ, муслиманске власти, а не вођство босанских Срба, ускраћивале воду и намирнице цивилима у Сарајеву и да је град био под "унутрашњом блокадом", а не под опсадом

Сведок оптужбе Херберт Окун, тадасњи међународни изасланик, то је негирао, остајући при исказу да су власти и војска Републике Српске држале Сарајево у опсади, свакодневно га "немилосрдно" гранатирајући и блокирајући испоруке воде, струје и намирница граду.

 


Бивши председник РС оптужен је за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, укључујући и "терорисање" цивила у Сарајеву, током рата у БиХ 1992-95. Окун је тада био заменик изасланика УН Сајруса Венса  и лорда Дејвида Овена  и са Караџићем се састао педесетак пута, водећи белешке, које су на суђењу уведене у спис.

Унакрсно испитујући Окуна, Караџић је тврдио да су муслиманске власти у Сарајеву блокирале испоруке воде и основних потрепштина сопственом становништву "да би повећале патње свог народа" и за то "окривиле" српску страну.

"Наш циљ није била блокада Сарајева, град није ни био у блокади, био је у унутрашњој блокади... Конвоји с намирницама су блокирани да би шверцери у граду имали високе цене, а воду је друга страна блокирала да би изазвала страну интервенцију и оптужила Србе", рекао је Караџић.

Окун је узвратио да "није истина" да српска страна није заустављала испоруке воде, струје и намирница Сарајеву.

"Ми смо вас подвргавали притиску управо зато што нисте дозвољавали редовне испоруке... Било је шверцера и криминалаца на свим странама, али није истина да су Муслимани заустављали конвоје, зато што су они имали највећи интерес да конвоји уђу у град који је био под опсадом", казао је сведок.

Караџић је затим, као доказ за своју тврдњу, цитирао из извештаја пензионисаног америчког дипломате Фреда Кунија, кога је финансијер Џорџ Сорош послао у Сарајево да за време рата помогне успостављање редовног снабдевања водом.

Оптужени је Окуну предочио Кунијеве тврдње да "није успео да убеди власти у Сарајеву да пусте воду" кроз оправљени систем, чак ни у тренуцима када су цивили гинули покушавајући да набаве воду.

Напомињући да је ситуација у граду била много компликованија него што је Караџић приказује, сведок је назначио да је "било подела унутар босанске владе" и поновио да су криминалци деловали на свим странама.

Караџићеву сугестију да је за време рата "Запад желео да неутралише Муслимане у БиХ, служећи се Србима и Хрватима", Окун је одбацио као "глупост" и "невероватну тврдњу за исмевање", уз подсећање да су западне земље "саосећале" са босанским Муслиманима.

Пошто је Окун поново оптуженом рекао да је "започео рат у БиХ", објављујући да ће српски крајеви остати у Југославији или постати одвојена држава, Караџић је узвратио да је рат изазвало "једнострано и неуставно босанско проглашење независности".

"Ми нисмо имали потребе за рат... Имали смо довољно територије у миру и за случај мира", рекао је он.

Током данашњег заседања, Караџић је цитирао и у доказни материјал увео више својих наредби о поштовању Женевских конвенција, прописном односу према цивилима и њиховој имовини, забрани померања становништва и спровођењу истрага о злоделима.

Називајући те наредбе "хвале вредним", Окун је, међутим, нагласио да је реалност на терену била сасвим другачија, понављајући да су Муслимани и Хрвати етнички чишћени са подручја које су Срби сматрали својим.

Пензионисани амерички дипломата Окун завршио је данас сведочење на суђењу Караџићу, које ће бити настављено у среду, 5. маја, исказом четвртог сведока оптужбе.


Извор: Press Online, 28. април 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30  

Помоћ за Републику Српску