• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Проглашење независности изазвало рат
Проглашење независности изазвало рат Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
среда, 28 април 2010 16:57
среда, 28. апр 2010, 15:26 -> 16:28

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић рекао пред Хашким трибуналом да је муслиманско једнострано проглашење независности изазвало рат у БиХ, а не босански Срби, како тврди амерички дипломата Херберт О'Кун.

Муслиманско једнострано проглашење независности изазвало је рат у БиХ, а не босански Срби како тврди амерички дипломата Херберт О'Кун, рекао на суђењу пред Трибуналом у Хагу бивши председник Републике Српске Радован Караџић.

О'Кун је рекао да када више није било Југославије, пошто су независност прогласиле Словенија и Хрватска, и муслимани су хтели независност и расписали референдум на који Срби нису изашли.

Караџић је на почетку испитивања сведока оптужбе предочио неколико докумената и наредби војсци РС према којима треба предузети све заштитне мере према цивилима и верским објектима и треба пружити пролаз конвојима хуманитарне помоћи. Такође, Караџић је, према документима, наредио војсци РС да се мора придржавати Женевске конвенције и осталих прописа међународног ратног права.

О'Кун је рекао да су такве наредбе за сваку похвалу али да у стварности оне нису спровођене, тврдећи да је било етничког чишћења и онемогућавања конвојима са хуманитарном помоћи да дођу до муслиманских територија.

Караџић је указао да је било злоупотребе хуманитарне помоћи и да је често шверцован ратни материјал у тим конвојима, те да је војска имала обавезу да изврши рутински преглед садржаја конвоја.

Караџић је прочитао више својих наредби упућених војсци РС, да се конвојима хуманитарене помоћи мора омогућити пролаз и да се контрола садржаја мора вршити ефикасно и са што мање задржавања.

"Мој закључак је да војска није слушала ваше наредбе. Наређења су за сваку похвалу, али их ваши војници нису слушали", рекао је О'Кун.

Караџић је показао своју платформу за решавања кризе у БиХ, од 22. априла 1992. године, према којој нуди, између осталог, да се успостави тренутно примирје и да се настави конференција о БиХ до решавања кризе. О'Кун је рекао да није био у БиХ крајем априла и да му тај документ није познат.

Оптужени је истакао да су до 1. априла 1992. године гинули само Срби и да су нападе вршили муслимани и Хрвати, с чиме се О'Кун није сагласио рекавши да су "у марту примарни били напади босанских Срба на муслимане".

Караџић: Шверцери задржавали конвоје помоћи


Караџић је тврдио да су током опсаде Сарајева када је често било нестанка струје и воде, шверцери задржавали конвоје хуманитарне помоћи да би држали високе цене у граду и да су чиниле све да би повећали патње свог народа и да би тако створили лошу слику о Србима у свету.

"Шверцера је било на свим странама и у свим деловима БиХ. Није истина да су босански муслимани заустављали конвоје да би контролисали цене, њима је у интересу било да конвој стигне", одговорио је сведок оптужбе.

Караџић је прочитао писмо Фреда Кунија, кога је Џорџ Сорош послао у БиХ да реши проблем снабдевања водом у Сарајеву, који је навео да му је један официр УНПРОФОР-а тврдио да се неко из владе БиХ буни да се вода не укључи.

Караџић је рекао и да су муслимани продавали воду и није им одговарало да се она укључи.

О'Кун је поновио да је таквих дешавања било на свим странама и да такав пример потврђује ту чињеницу.

О'Кун, који је за време рата у БиХ био заменик специјалног известиоца УН за Балкан Сајруса Венса, завршио је данас своје сведочење на суђењу Караџићу.

Идуће седмице биће настављено суђење Караџићу, када ће бити изведен нови сведок оптужбе.

Бивши председник РС је, у две тачке оптужен за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, док се у преосталих девет тачака терети за прогон, истребљење, убиства, депортације и узимање међународних талаца током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.

Извори: РТС, 28. април 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30  

Помоћ за Републику Српску