• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу: свједочио Херберт Окун
Суђење Караџићу: свједочио Херберт Окун Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
субота, 24 април 2010 01:03

19:58  | 23/04/2010 | Извор: РТРС

Амерички дипломата Херберт Окун посвједочио је данас у Хашком трибуналу да је између Срба и Хрвата у БиХ "постојао договор о извјесном броју питања, као што је подјела БиХ", те да се "о подјели БиХ преговарало и прије и у току сукоба".

Свједочећи на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, Окун је навео да су се "Мате Бобан и Караџић састали у Грацу 1992. године да о томе разговарају".

"И Срби и Хрвати у БиХ, као и водећи политичари њихових матичних земаља, Србије и Хрватске, отворено су износили став да се БиХ подијели између Срба и Хрвата", рекао је Окун, који је од 1991. до 1997. године био специјални савјетник и замјеник личног изасланика генералног секретара УН за бившу Југославију Сајруса Венса.


Свједок је изјавио да је Караџић више пута рекао да "различите националности не могу да живе заједно у БиХ и да морају бити раздвојене". Он је потврдио и да му је некадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман, на састанку почетком 1993. године, рекао да је о подјели БиХ разговарао са Слободаном Милошевићем и Алијом Изетбеговићем и да су опције које су се помињале напуштене кад је рат почео.

Окун је раније свједочио на суђењу Милошевићу, Момчилу Крајишнику, у предмету против "Вуковарске тројке" и у предмету "Прлић и остали" и његов исказ је понуђен вијећу на усвајање.

Караџић је у унакрсном испитивању од свједока тражио да појасни своју улогу у својству амбасадора САД и службеника УН, као и да коментарише политичка збивања и правне акте из периода бивше Југославије.

Свједок је одбацио Караџићеву сугестију да је "Југославија настајала и нестајала у складу са интересима западних сила", односно да је "Југославија губила када је Немачка јачала".

На Караџићево питање "када је посијано сјеме распада бивше Југославије", свједок је потврдио да је то био Устав из 1974. године, "којим је Титова Југославија децентрализована, али није демократизована", али и губитак привилеговане позиције на Западу, послије смрти Јосипа Броза Тита 1980, односно у вријеме побољшања односа САД и Совјетског савеза".

"Југославија је створена на захтјев Југословена, она није продукт Версаја. Нада да ће се јужнословенски народи ујединити потиче од средине 19. вијека, када су је покренули хрватски пјесници и други интелектуалци, а име држави је 1929. дао краљ, како би се избјегло наглашавање националног аспекта. То нема везе са Њемачком и не видим интересе Њемачке у БиХ почетком 90-тих. У Хрватској да", рекао је Окун.

На Караџићево питање о прогнозама америчке обавјештајне агенције ЦИА о распаду Југославије послије Титове смтри, свједок је рекао да су извјештаји ЦИА из 80-их засновани на попису становништва.

"Приликом пописа, мање од десет одсто становништва се изјаснило да су Југословени, а 93 одсто се није осјећало посебно везаним за југословенство. На основу тога, ЦИА је указала на постојање унутрашњих тешкоћа са којима ће држава бити суочена", рекао је Окун.

Ђ.В.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 23. април 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску