• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Настављено суђење Караџићу
Настављено суђење Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
четвртак, 22 април 2010 20:07

17:04   | 21/04/2010 | Извор: СРНА

Суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу настављено је данас поподне у Хашком трибуналу саслушањем трећег свједока оптужбе, коме су као заштитне мјере одобрени псеудоним и техничка измјена гласа.

Свједок КЗ064 дао је раније исказ на пет суђења о масовним убиствима у Сребреници, између осталог у предмету „Поповић и остали“ и против бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића. Сведок је описао како је, правећи се мртав, 14. јула 1995. преживео масовна убиства на ливади у Ораховцу.

Према писаној изјави коју је прочитао заступник оптужбе Џулијан Николс, свједок се налазио у групи заробљеника којој је речено да ће бити превезени у логор у Бијељини, а одвезени су до ливаде у Ораховцу.


„Убиства су трајала сатима. Увече је стигао утоваривач, са упаљеним фаровима, свједок је слушао војнике како говоре, и чуо је како свог вођу зову по имену и он га је препознао, јер су се дуго познавали из Ораховца. Свједок је успио да побјегне у шуму, у једном часу се окренуо и видио да је цијело поље било прекривено тијелима“, наводи се у изјави, чију је тачност свједок потврдио уочи саслушања.

На питање тужиоца зашто су муслимани отишли из Сребренице, свједок је одговорио: „Морали смо да идемо, јер су нам пријетили, поготово Радован Караџић, да ће се осветити грађанима Сребренице. Чега смо се бојави, то нам се у путу и десило“.

На Караџићево питање због чега је тражио заштитне мјере „кад је тако успјешан и омиљен свједок оптужбе“, свједок је одговорио да се „плаши да би га погубили Караџићеви истомишљеници“. На питање да ли зна неког свједока кога су његове присталице убиле, свједок је одговорио да „не зна“, али да се „боји за себе“.

Свједок је потврдио да је његова породица прије њега отишла из мјеста у којем су живели, али је одбацио сугестију да се радило „о планској евакуацији коју је извела Армија БиХ, тиме што је евакуисала више од седам хиљада цивила, да би се лакше борила“.

Суђење се наставља.

В.Ч.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 21. април 2010, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску