• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Нисам бранио српске куће нападом на муслимане
Караџић: Нисам бранио српске куће нападом на муслимане Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
четвртак, 15 април 2010 14:39

Инфо | 15:09 15/04/2010 | Извор: СРНА

- Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић оспоравао је данас пред Хашким трибуналом да је у свом говору код Културног центра на Палама у јуну 1992. изјавио да је "најбољи начин да се бране српске куће, да се нападну муслиманске куће", како је то тврдио свједок Сулејман Црнчало.

Свједок је тврдио да је Караџићеву изјаву чуо лично, са удаљености од око 15 метара. Караџић је ову изјаву оцијенио "драстичном" и запитао како је могуће да то ниједан медиј није објавио.

Поводом Караџићеве примједбе да ову изјаву није помињао у предмету против Момчила Крајишника, Црнчало је рекао да га тада о томе нико није питао.


Оптужени и свједок изложили су различите интерпретације о акцијама одузимања оружја становништву на Палама и околини у мају 1992. Служећи се извјештајима агенције Срна из тог периода, Караџић је навео да је послије напада на полицијску патролу у селу Реновица, у којем су убијена два српска полицајца, начелник полиције Малко Короман издао ултиматум да се до сутрадан, 25. маја, преда сво оружје.

Према Караџићевим ријечима, најприје је становништво позвано да оружје добровољно преда, затим је услиједила акција одузимања, а послије погибије српских полицајаца издат је ултиматум.

Свједок је рекао да "редослијед није био такав", већ да су Срби напали муслимане у Реновици и тако су српски војници који су дошли у ово већинско муслиманско село изазвали инцидент.

Црнчало тврди да је оружје у посједу становништва било ловачко и легално и није хтио да коментарише наводе о проналаску једног снајпера, ручно израђене пушке двоцјевке и пет боца са припремљеним молотовљевим коктелима.

Караџић је оспоравао да је у марту 1992. вођена кампања да муслимани напусте Пале, указујући да су у то вријеме на свим руководећим мјестима у МУП БиХ били муслимани.

Караџић је суду у доказни материјал понудио уговор о привременој размени имовине који су свједок и његов брат Тајиб 2. јула 1992. сколопили са Драгицом Суботић из Пофалића. Караџић је рекао да је становништву била омогућавана само привремена размјена, односно да је Влада РС у априлу забранила продају некретнина, јер то, због рата, не би било поштено. Он је цитирао изјаву Драгичиног сина Мира, који је рекао да су они избјегли на Пале послије муслиманског напада на Пофалиће у мају 1992.

Према Суботићевој изјави, у општини је била велика гужва, јер су многи хтјели да замијене имовину, наглашавајући да није било присиле. Суботић је такође потврдио да су послије рата вратили кућу на Палама.

Караџић је инсистирао да је од око пет хиљада муслимана, укупно 1 042 отишло у Сарајево, док су други остали на Палама, али је свједок тврдио да су ти подаци нетачни. Он је устврдио да "у урбаном дијелу Пала четири муслиманске породице нису отишле и нису преживјеле рат".

Суђење Караџићу наставља се наредне сриједе, када ће тужилаштво извести новог свједока.

Према ранијем поднеску оптужбе, идентитет сљедећег свједока је заштићен, а говориће о масовним убистивима у Сребреници у јулу 1995. године.

Р.К.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 15. април 2010, интернет издање
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску