• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу: Црнчило свједочио и о Маркалама
Суђење Караџићу: Црнчило свједочио и о Маркалама Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
среда, 14 април 2010 18:46

Инфо 16:55  | 14/04/2010 | Извор: РТРС

Сулејман Црнчало, други свједок оптужбе на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, свједочио је данас о погибији своје супруге приликом гранатирања сарајевске пијаце Маркале, 28. августа 1995. године.

Свједок је пред судским вијећем описао како су претходне вечери чули да ће се на пијаци идућег дана продавати млијеко у праху, па је његова супруга одлучила да оде.

Црнчало је рекао да су се били договорили да се она врати до 11.00 часова и да му је било сумњиво када је није било, па је отишао да је потражи.


"Срео сам неке људе и кад сам им рекао куда идем, пренијели су ми да је тамо катастрофа, да је пала граната. Дошао сам на лице мјеста где је био масакр. Крв је била преко цијеле улице, комади људског меса, комади одјеће и обуће. Лешеви су били склоњени и касније сам своју жену нашао у мртвачници", испричао је Црнчало.

Изражавајући саучешће свједоку због губитка, Караџић је на почетку унакрсног испитивања нагласио да ће "тим прије покушати да пред судом докаже ко је за тај инцидент одговоран".

Црнчало је посвједочио и да је 1991. и почетком 1992. године на Палама, гдје је тада живио, дошло до пораста српског национализма и до тајне расподјеле наоружања Србима, те да је почела кампања увјеравања Муслимана да оду из општине.

Свједок је рекао да је чуо како је Караџић једном приликом на Палама рекао нешто у смислу да је "најбоља одбрана српских кућа напад на муслиманске куће".

"Не знам ниједног Муслимана или Хрвата који је добровољно отишао са Пала", изјавио је свједок, који је са породицом отишао да живи у сарајевском насељу Пофалићи.

Свједок је потврдио да је у мају 1992. био у саставу делегације која се у једном кафићу у Сарајеву састала са Николом Кољевићем и начелником полиције Малком Короманом, тражећи да им се "обезбиједи да наставе да живе на Палама са својим комшијама Србима".

Према Црнчаловим ријечима, Кољевић је на то рекао: "Џаба ви то хоћете, кад Срби неће да живе са Муслиманима", док је Короман рекао да "не може дуго да држи под контролом црвене беретке и да ће се догодити исто као у Хрватској".

"Кољевић се није оградио од ове изјаве", тврди Црнчало.

Свједок је прецизирао да раније није свједочио на суђењима у Хагу, већ да је дао изјаву која је била коришћена на суђењу Момчилу Крајишнику.

Караџић ће сутра наставити са унакрсним испитивањем овог свједока.

Претходно је Караџићу уканкрсно испитивао првог свједока оптужбе у овом предмету Ахмета Зулића из Санског Моста.

Караџић је, уочи наставка испитивања, за свједока рекао да је "високо истрениран, да су његове изјаве пеглали у Тужилаштву, да није ни непристрасан ни искрен, већ пун намјере да изврда", јавио је дописник Срне.

Он је рекао да му "није намјера да свједока дискредитује, већ да је само хтио да објасни свој даљи поступак испитивања".

"Изјаве свједока пуне су аподиктичких тврдњи и, ако их не оспорим, оне могу бити основ за осуђујућу пресуду", оцијенио је Караџић.

Свједок је категорично одбијао тврдње да је из рудника у Санском Мосту у прољеће 1992. године отпуштен зато што је код њега, осим пушкомитраљеза, пронађена и одређена количина експлозива.

Према свједоковим ријечима, "припадници ЈНА и српске полиције били су задужени за чување експлозива и није било ни теоретске шансе да се експлозив изнесе из рудника Каменград".

Он је негирао Караџићеве наводе да је почетком 90-их било тешко изаћи из Санског Моста, тврдећи да је "најлакше било" одатле изаћи.

Свједок је потврдио да је његова супруга имала проблема са прикупљањем докумената потребних за одлазак, истичући да је разлог било то што је он био заробљен на Мањачи.

Поводом Караџићеве тврдње да муслимани не само да нису протјеривани, већ су обесхрабривани да оду, сведок је рекао да су на несрпско становништво "вршени притисци да оду и да његова браћа нису имала проблем, јер су Срби организовали одлазак становништва".

На Караџићево питање како изводи закључак да би његова два брата била убијена да су остала у Санском Мосту, а трећи брат, који је остао да ради у руднику до августа 1995. године није убијен, свједок је одговорио да им је он "требао да ради, зато што је стручњак".

Поводом свједокове раније тврдње на суђењу Слободану Милошевићу да је српски полицајац Тончи убијен зато што је помагао муслиманима, Караџић је суду понудио доказни материјал који потврђује да је тај полицајац жив.

Б.Т.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 14. април 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску