• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Зулић измислио покољ
Караџић: Зулић измислио покољ Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
среда, 14 април 2010 18:41

ХАГ - Оптужени Радован Караџић тврдио је данас у Трибуналу у Хагу да је први сведок оптужбе Ахмет Зулић измислио да је у јуну 1992. преживео масовно убиство муслимана у Санском Мосту, а Зулић је то негирао и остао при свом исказу.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Зулић је јуче сведочио да је био очевидац када су припадници српских снага 22. јуна 1992. на Партизанском гробљу Крива Цеста, код Санског Моста, натерали око 20 притворених муслимана да "ископају сопствене гробове", после чега су их побиле ножевима и ватреним оружјем.

Караџићм који се брани сам, у наставку унакрсног испитивања сведока тврдио је да је тај догађај "потпуно измишљен", предочавајући Зулићу да је на том месту после рата ексхумирано само једно тело муслимана убијеног ватреним оружјем.

- Никаквог другог трага о клању и убијању на Партизанском гробљу Крива Цеста није било и нема и то је једина истина - рекао је Караџић, питајући сведока како је могуће да никоме није суђено за тај злочин.

Зулић је сугерисао да су убијени закопани на другим местима, рекавши да се на попришту убиства "ништа није могло закопати јер је то поток".

Одговарајући на Караџићева питања, Зулић је тврдио да су масовно убиство - које је починио извесни Симо Симетић, месар из Санског Моста - посматрали српски званичници предвођени председником кризног штаба Недељком Рашуом, а да је био присутан и генерал ЈНА Милан Даљевић.

На Караџићеву тврдњу да је Симетић у то време био у својој јединици ВРС "на коридору", Зулић је узвратио да "има два ожиљка од ножа Симе Симетића" и "урезан крст на грудима".

Други сведок оптужбе Сулејман Црнчало навео је да је у јулу 1992. протеран са Пала у Сарајево где је његова супруга три године касније погинула од експлозије на пијаци Маркале.

Црнчало је сведочио и да је у јуну 1992. чуо Караџића како на митингу на Палама каже да је "најбољи начин да се одбране српске куће - напад на муслиманске куће".

- То су биле страшне речи... Рекао је да треба сваку муслиманску кућу нападати било где да је, јер се тако брани српска кућа -  изјавио је сведок.

Црнчало је описао како је његова супруга 28. августа 1995. ујутро отишла на сарајевску пијацу Маркале, пошто је чула да ће у продаји бити млека у праху. Када је пошао да је тражи, чуо је да се на пијаци догодила експлозија.

- Кад сам дошао, видео сам велики неред... Сва улица је била у крви, комадићи људског меса разбацани на све стране, као и делови одеће и обуће... Лешеве нисам ту затекао, сви су некуд били однесени... Неко ми је рекао да идем у болницу на Кошеву... Своју жену сам нашао у мртвачници - рекао је Црнчало.

Према оптужници против Караџића и ранијим пресудама Трибунала, граната на пијацу Маркале била је испаљена са положаја Сарајевско-романијског корпуса ВРС.

Сведок је испричао и како је у јулу 1992. са породицом и око 90 других муслимана морао да напусти Пале под притиском тамошњих српских власти.

Један од лидера босанских Срба Никола Кољевић је, по речима Црнчала, пре тога тамошњим муслиманима на састанку поручио да "Срби не желе да живе с њима", а командир полиције им је рекао да им не може гарантовати безбедност.
Црнчало је, како је рекао, морао да кућу препише једној Српкињи, а на Палама је оставио и аутомобил.

Сведока Црнчала у наставку суђења унакрсно испитује оптужени Караџић, који се брани сам.

Извор: Глас јавности, 14. април 2010, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску