• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Почео доказни поступак против Караџића
Почео доказни поступак против Караџића Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
среда, 14 април 2010 00:17

Инфо 16:27 | 13/04/2010 |Извор: РТРС

Суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу настављено је данас у Хашком трибуналу саслушањем првог свједока оптужбе Ахмета Зулића из Санског Моста.

Зулић је раније у Хагу свједочио на суђењима Радославу Брђанину, Момчилу Крајишнику и Слободану Милошевићу.

Тужилаштво је његову изјаву предложило за усвајање у спис, предвиђено је да главно испитивање траје један сат, док је процјена оптуженог да ће му за унакрсно испитивање требати четири сата.

Почетак процеса каснио је 15-ак минута, али није објашњено зашто. Караџић се у судници појавио на вријеме, као и заступници оптужбе, а особље трибунала је уочи засједања провјеравало технику за судским столовима.


На почетку претреса, предсједавајући судија О-Гон Квон је саопштио одлуку према којој Караџићев "адвокат у приправности" Ричард Харви, који је постављен након што се оптужени у октобру прошле године није појавио на почетку суђења, "треба да настави да се припрема за предмет и, ако буде потребно, у било ком тренутку може да преузме одбрану".

Судија Квон је саопштио да претресно вијеће за сада неће ограничавати вријеме за унакрсно испитивање, позивајући истовремено оптуженог да буде "одговоран и реалан" у процјени свог времена. Караџић је за унакрсно испитивање појединих свједока тражио и по 20 и 30 сати.

Караџићу је предочено да има право на ћутање у току цијелог процеса, да нема обавезу да присуствује суђењу и да испитује свједоке, као и да може да свједочи у своју одбрану. Караџић је рекао да је поступак одбране још далеко и да у овом тренутку нема намјеру да даје изјаву у своју одбрану.

Караџић је оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у току сукоба у БиХ.

Суђење је почело 26. октобра прошле године уводном рјечју Тужилаштва, а своју уводну ријеч Караџић је изложио 1. и 2 марта ове године.

Ђ.В.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 13. април 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску