• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић: "Београд ме није издао"
Радован Караџић: "Београд ме није издао" Штампа Ел. пошта
Написао СРНА / 24sata.info   
уторак, 13 април 2010 23:40

10. 04. 2010. • 09:00 А. Б.

24СИ - Србија треба одмах да се придружи Европи, али нико не треба да уђе у НАТО, изјавио је бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић и истакао да не осјећа да га је Београд издао, јер му није ни обећао да неће бити ухапшен.

"Србија треба одмах да се придружи Европи, али нико не треба да уђе у НАТО. НАТО користи Русију да заплаши Европу и узима европски новац. Али и Русија је дио Европе и они су потребни једно другом у миру. Било би много боље да читав свијет уђе у НАТО и да то добије име Армија УН, или да се Алијанса расформира", рекао је Караџић у интервјуу руској телевизијској станици "Руссиа Тодаy", који је дао из притвора Хашког трибунала.

 


Караџић је рекао да не осјећа да га је Србија издала хапшењем и изручењем Трибуналу, јер му, како каже, Београд није обећао да га неће ухапсити. Он је додао да "страхује да Србија није добила ништа заузврат", те да га је "проћердала".

"Не знам какве су ствари они морали да рјешавају, јер нисам на њиховом мјесту. Уколико је постојао валидан разлог и ако би Србији и РС помогло то да ја будем ухапшен, не бих имао примједби. У сваком случају, не противим се суочавању са својом судбином - све је то борба за мој народ", изјавио је бивши предсједник РС.

На питање да ли је Србија заувијек изгубила Косово, Караџић је одговорио да су се "Јевреји вратили у Јерусалем, чему су се молили двије хиљаде година", а да је "Косово српски Јерусалем".

Он је оцијенио да има много контрадикција у односима Србије са земљама ЕУ, али да то није препрека за европске интеграције.

"Срби и Србија нису стварни циљ империјалистичких намјера запада и не треба да прецјењујемо сопствени значај. Али криза је послужила као припрема за долазеће догађаје. Србија и РС су биле нека врста вуду лутке за Русију. Наши пријатељи са запада из два свјетска рата су пробадали нас, а замишљали Русију. Они сматрају да смо ми потенцијални савезници Русије, али, што нас више притишћу - гурају нас ближе Русији", наводи Караџић у интервјуу руској станици, који је објављен на њеном интернет сајту.

Он је додао да су Срби "увијек вољели Русију због њене културе", али да сада кажу да је Русија "једини избор за њих". Бивши предсједник РС сматра да је запад "заслијепљен стереотипом о руској опасности", иако Москва "никада није намјеравала да покори Европу".

Говорећи о процесу који се против њега води пред Хашким трибуналом, Караџић је рекао да је хашки судски ситем потпуно другачији од оног који је њему познат.

"Одбрани је потребно довољно довољно времена и извора, као и сарадња различитих држава да би добила релевантне документе. Неке од њих сарађују и њима сам захвалан. Неке не сарађују и захвалан сам судском вијећу за разумијевање потреба одбране, на препорукама тим земљама и на неким добрим одлукама, међу којима је и могућност да одговарам на ваша питања", изјавио је Караџић.

Он је додао да покушава да се брани најбоље што може "под веома тешким условима", те да ће морати да се сачека да се види како ће се одвијати суђење да би се јасно видио циљ читавог процеса.

Коментаришући свој наводни споразум са америчким дипломатом Рицхардом Холброокеом о повлачењу из јавног живота у замјену за имунитет, Караџић је рекао да за људе који су у томе учествовали "нема сумње да је споразум постојао" и да је закључено да је "резолуција Вијећа безбједности једини корак који недостаје о вези са тим питањем", али да се то "још може догодити".

"У противном, у будућности се не би могао постићи никакав мир без претходне резолуције", закључио је Караџић. Он је додао да је копија наводног споразума коју је објавио лист "Глас јавности" фалсификат, укључујући Холброокеов и његов потпис.

"Наполеон је желио да створи јединствену Европу, али је прво мислио да заузме Русију и пропао. Хитлер је чак имао споразум са Русијом, али је желио да застане и покори Русију прије него што настави даље са кампањом у Европи. Један руски писац рекао је да Русија не може бити схваћена умом, а ја бих додао да не може бити ни освојена оружјем. Остали не би требало да направе такву грешку, пошто је и Русији потребна Европа и спремна је да са њом тргује на поштеној основи", наводи он.

Караџић истиче да је Србија увијек била европска и да би било сјајно ако би се придружила Европи без покушаја да се наметне неприхватљива цијена - да се одустане од Косова.

"Било би сјајно ако бисмо се придружили Европи без оваквих понижавања, бомбардовања, уцјена и, коначно, покушаја да се наметне неприхватљива цијена - да се одустане од Косова. Уосталом, сви ми дијелимо европске вриједности и не би нам било тешко да се слажемо са Европом. Српски народ који живи широм Европе је веома интегрисан и нема културолошких проблема, а Срби су веома истакнути у својим професијама", каже Караџић.

Извор: Срна, 10. април, 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску