• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Први сведок на суђењу Караџићу
Први сведок на суђењу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 13 април 2010 23:26

уторак, 13. апр 2010, 11:39 -> 21:06

Први сведок оптужбе на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, Ахмет Зулић детаљно описао како су локалне српске власти у Санском Мосту у 1992. године притварале, пребијале и убијале Бошњаке и Хрвате.

У Хашком трибуналу саслушањем првог сведока оптужбе, настављено суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

 


Холандија скинула ознаке поверљивости

Холандија је одлучила да скине ознаку поверљивости с документа који је Радован Караџић тражио за своју одбрану пред Хашким трибуналом и најавила да ће бившем председнику Републике Српске доставити тај документ до 16. априла.

Судско веће Трибунала позвало је крајем марта холандске власти да до 9. априла обавесте тај суд о напретку у вези са скидањем ознаке "НАТО поверљиво" с преосталог документа који је тражио Караџић.

Влада Холандије је обавестила Судско веће да је 9. априла одобрила скидање ознаке поверљивости с тог документа и да ће га доставити Караџићу најдаље до 16. априла.

Холандија је раније проследила Трибуналу сав тражени материјал, осим поменутог документа.Унакрсно испитујући првог сведока оптужбе Ахмета Зулић, оптужени Радован Караџић сугерисао је да су сукобе у Санском Мосту с пролећа 1992. изазвале Странка демократске акције и њена паравојна формација "зелене беретке".

Сведок Зулић је то негирао, остајући при исказу да "зелених беретки" у Санском Мосту није било, а да је насиље у циљу преузимање контроле над градом употребила Српска демократска странка, заједно са ЈНА и српским паравојскама.

Зулић је, међутим, на Караџићево питање, потврдио да је у време избијања сукоба имао "митраљез М-84 звани сејач смрти", који је купио од Србина по "не много скупој" цени од  500 немачких марака.  Као доказ за тврдњу да су се Муслимани организовано наоружавали од краја 1991, а да су "црвене беретке" формиране почетком 1992 године, Караџић је цитирао наводе књиге "Сански Мост у рату" коју су написала двојица угледних Муслимана из града.

Зулић је на низ питања оптужених о томе одговорио да за то не зна. Исти одговор дао је и на питање зна ли за изјаву једног од муслиманских званичника да су мештани предали ЈНА "више од 1.000 дугих цеви" .

"Ја сам зелену капу први пут видео после рата на граници између Аустрије и Немачке на глави цариника, па сам рекао: 'Ево, зелене беретке'", казао је сведок.

Зулић је, на Караџићеву сугестију, потврдио да је СДС победила на првим изборима у Санском Мосту 1991, али да је власт делила са СДА и да су командири Територијалне одбране, станице полиције и председник суда у граду били Муслимани.

Зулић је у главном исказу, раније описао како су српске власти у Санском Мосту у лето 1992. године притварале, пребијале и убијале локалне Муслимане и Хрвате.

Сведок је изјавио да је био ухапшен 18. јуна 1992.године и, заједно са још око 30 Муслимана, притворен у локалној фабрици бетона, под нељудским условима у једној гаражи. Притвореници су, према његовим речима, редовно пребијани и испитивани.

Зулић је испричао и да је био очевидац када су припадници српских снага 22. јуна 1992. године натерале око 20 притворених да "ископају сопствене гробове", после чега су их побиле ножевима и хицима.

Преостали притвореници, међу којима је био и сведок, пребачени су 7. јула 1992. у логор Мањача, али је током пута услед велике врућине и жеђи неколико њих умрло. Зулић је рекао да је у новембру 1992 године , у оквиру размене заробљеника,  пребачен у Карловац у Хрватској.

Унакрсно испитивање Зулића, Караџић, који се брани сам, наставиће сутра.

Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра прошле године. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Бивши председник Републике Српске је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Извор: РТС, 13. април 2010, интенрет издање
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску