• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мекензи би могао да помогне
Мекензи би могао да помогне Штампа Ел. пошта
Написао Вести онлајн   
субота, 10 април 2010 22:50

01. 04. 2010. 12:00 | Г. Глигоревић - Вести

Амерички адвокат Питер Робинсон, правни саветник Радована Караџића, боравио је у Отави два дана. У разговору за "Вести", он наглашава да је у Отаву дошао с циљем да разговара с генералом Луисом Мекензијем и са другим особама (као што је Миле Јовичић, предратни директор сарајевског аеродрома) које су биле сведоци неких догађаја у Босни.

Шта очекујете да ћете сазнати?

- У првом делу суђења др Караџићу, сведоци тужилаштва износе да су босански Срби одговорни за сва гранатирања и снајперске нападе на цивиле у Сарајеву. Др Караџић инсистира на томе да су босански муслимани понекад сами гранатирали своје цивиле како би оптужили српску страну за то и испровоцирали међународну интервенцију. Он мисли да би генерал Мекензи могао да има неке информације које би потврдиле његове наводе, те да је генерал довољно храбар да каже истину иако то није "политички коректно".

 

"Трибунал"

Питер Робинсон је асистирао и у одбрани Драгољуба Ојданића, који је осуђен на 15 година затвора. Инспирисан доживљајима и искуством на Међународном суду за ратне злочине у Хагу написао је трилер под називом "Трибунал".Која је ваша улога у одбрани Караџића, да ли сте задовољни сарадњом?

- Ја сам Караџићев правни саветник, а он, као што је познато, сам себе брани. Ја му помажем са правног аспекта, док је он сконцентрисан на чињенице у свом предмету. Ми одлично сарађујемо и комуницирамо. Видим га отприлике три пута седмично и сарађујемо веома добро.

Да ли је Караџић довољно припремљен да се сам брани?

- Он познаје ситуацију у Босни и чињенице о томе шта се тамо десило у време рата боље него што би иједан адвокат икада могао да научи. Он је, такође, интелигентан, елоквентан и врло вредан. Зато ја мислим да је он довољно добро припремљен да се сам брани. Њему је једино потребна помоћ са законском процедуром и правним питањима, а има и квалитетан тим људи који му у томе помажу. Многи од њих раде без икакве надокнаде.

Ништа од Холбрука

Мислите ли да ће се Ричард Холбрук појавити као сведок у Хагу?

- Не. Ми ћемо пробати да га доведемо, али он има све разлоге да избегне да се појави јер је његово негирање договора са др Караџићем у супротности са оним што тврде бројни сведоци. Трибунал нема ту снагу да присили америчку владу и њене службенике да ураде оно са чиме се не слажу.Које су највеће препреке у припреми Караџићеве одбране и да ли су сведоци доступни за одбрану?

- Наше највеће потешкоће везане су за време и новац. Трибунал наставља са притисцима да суђење почне пре него што су др Караџић и његов тим имали шансу да прочитају бар мали део од 1,4 милиона страница материјала које им је доставило тужилаштво. А секретар суда је два пута до сада укорен од стране председника суда због смањења финансијских средстава људима као што су истраживачи у Босни и Србији и руководиоци који по појединим питањима сређују документацију у Хагу, а који помажу др Караџићу да се припреми за суђење.

Да ли је Караџић осуђен и пре изрицања формалне пресуде?

- Биће јако тешко да буде ослобођен. Суд већ располаже са преко 1.500 оптужујућих чињеница против њега, а прихватили су сведочења више од 150 сведока тужилаштва, и то без унакрсног испитивања још пре него што је суђење и почело. Др Караџић се нада да ће барем имати шансу да представи своју страну приче, чак иако резултат суђења изгледа унапред познат. Он је охрабрен независношћу и одважношћу председника Трибунала Патрика Робинсона који је инсистирао да се испуне бар основни услови за фер суђење.

Извор: Вести, 1. април 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску