• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Тек ће се видети прави циљ процеса у Хагу
Караџић: Тек ће се видети прави циљ процеса у Хагу Штампа Ел. пошта
Написао Вести онлајн   
петак, 09 април 2010 22:44

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, коме се суди пред Хашким трибуналом под оптужбама за геоноцид и ратне злочине, изјавио је данас за телевизијску станицу "Раша тудеј" да чини све што му је у моћи да се брани у веома тешким околностима, а да ће се тек видети прави циљ тог судског процеса.

Са Холбруком сам потписао споразум о имунитету: Радован Караџић

Караџић је интервјуу руској ТВ на енглеском поновио да је са америчким дипломатом Ричардом Холбруком 1996. постигао споразум о имунитету од кривичног гоњења, у замену за повлачење из политичког живота, а да људи који су учествовали у постизању договора знају да је он постојао.


Амбасадор Холбрук демантује постојање тквог споразума.

"Раша тудеј" наводи да се ради о ексклузивном интервјуу који је она добила после вишемесечних преговарања.

"Холбрук или никада није ни намеравао да испоштује споразум и само је хтео да издејствује краткорочну победу мојим склањањем са функције, или није имао довољно утицаја да обезбеди његову примену, па су га нађачали други актери који су тражили моје хапшење и извођење пред суд", рекао је Караџић.

Караџић је, такође, казао да је наводни текст тог споразума, који је објавио београдски лист "Глас Јавности" и којим је предвиђено да Сједињене Америчке Државе могу једнострано да се повуку из таквог споразума, лажан, а да је његов потпис на том документу фалсификован.

У интервјуу је бивши председник РС такође казао и да би Србија требало одмах да уђе у ЕУ, зато што је она увек била европска земља, али да нико не треба да улази у НАТО.

"Било би дивно када бисмо могли да уђемо у ЕУ без оваквих понижења, бомбардовања, уцена и наметања неприхватљиве цене за одрицање од Косова. Ми и Европа делимо исте вредности и не би нам било тешко да се слажемо са њом. Срби који живе широм Европе врло су интегрисани и немају никакве културне проблеме", изнео је он.

Караџић је оценио и да НАТО користи Русију да би заплашио Европу и узео европски новац, али да је и Русија део Европе и да су оне потребне једна другој у миру.

"Било би много боље да читав свет уђе у НАТО који би променио име у Војска Уједињених нација или да се читав војни савез расформира", закључио је Караџић.

Бивши председник РС је у две тачке оптужен за геноцид у Сребреници и још седам општина у Босни и Херцеговини (БиХ), док се у преосталих девет тачака терети за прогон, истребљење, убиства, депортације и узимање међународних талаца током рата у БиХ, од 1992. до 1995.

Караџић је ухапшен у Београду 21. јула 2008, где је живео под именом Драган Дабић, а десет дана касније је изручен Хашком суду.

Караџићу, који се сам брани, суђење је почело крајем октобра 2009.

Извор: Вести, 9. април 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску