• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: До почетка рата убијани само Срби у БиХ
Караџић: До почетка рата убијани само Срби у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Press-online   
уторак, 02 март 2010 17:15
ХАГ  02. 03. 2010  ТАНЈУГ

Некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић наставио је данас да износи своју одбрану од оптужби Хашког тужилаштва, негирајући кривицу српске стране за почетак рата у БиХ и подсетивши да су пре почетка рата убијани само Срби

"До 1. априла (1992. године) широм БиХ убијани су само Срби", казао је Караџић, одбацујући наводе тужилаштва који га терете за ратнохушкачку политику.

Странка демократске акције која је са нама делила власт вршила је незакониту мобилизацију припадника МУП, а нама својим партнерима у власти незаконито прислушкивала телефонске разговоре, пожалио се он.

Детаљно је објаснио догађаје у врху тадашњих босанских власти и напоре да се Странка демократске акције одговори од рата.

Караџић је нагласио да тужилаштво не може да пронађе ниједан документ, закон или одредбу коју је потписао као председник скупштине којим би могло да му стави на терет кршење међународног права.

Он је најавио да ће током процеса пружити доказе о тајном споразуму некадашњих председника Хрватске, Словеније и БиХ, Фрање Туђмана, Милана Кучана и Алије Изетбеговића, о нападу на ЈНА, постигнутом у јулу 1991. године.

"Изетбеговић се у децембру 1990. клео у Југославију, у јануару 1991. је, послије избора, формирана влада, а крајем јануара је поцела кампања за независност Босне", навео је Караџић.

"Тужилаштво није у праву када каже да смо у децембру 1992. формирали Српску Републику БиХ да бисмо постигли циљеве", рекао је Караџић.

"Ми смо је основали да бисмо спречили Странку демоктатске акције да постигне своје циљеве, супротно нашој вољи", додао је он.

Председавајући судија О-Гон Квон рекао је да ће на крају данашњег заседања саопштити усмену одлуку већа, поводом захтева Караџића да му се судење одложи.

Тужилаштво је јуче саопштило да се не противи одобрењу да Караџић уложи жалбу на одлуку да сутра отпочне доказни поступак, али тражи да се процес не прекида до доношења одлуке жалбеног већа, уколико се улагање жалбе одобри.

Уколико се захтев тужилаштва прихвати, сутра би могли да буду саслушани први сведоци оптужбе.

Караџић данас користи преостала три сата за своју уводну реч.

Караџић: Лажне жртве у Сарајеву и Сребреници


Оптужени Радован Караџић назвао је данас пред Хашким трибуналом "лажним митовима" и "лажним жртвама" оптужбе о масовним убиствима несрба у Сарајеву и Сребреници 1992-95. негирајући своју одговорност.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, оповргавао је да је Сарајево било у опсади и под терором снага под његовом контролом, тврдећи да је, супротно наводима оптужнице, војска РС била у окружењу муслиманских и хрватских снага.

Срби су у Сарајеву и широм БиХ, по Караџићу, контролисали само своје територије, а нису ни покушавали да заузму "муслиманске".

"Мермерна је истина да Сарајево није било под српском опсадом, него је било подељен град", рекао је оптужени.

Негирајући да је ВРС насумично гранатирала цивиле у Сарајеву, Караџић је рекао да су муслиманске снаге из многих цивилних објеката - попут школа, вртића, музеја - отварале ватру на српске положаје, претварајући их тиме у легитимне војне циљеве. На мапи града је показао више примера.

"Ако су пуцали на нас, а ми узвраћали, они то приказивали као неселктивно гранатирање града...Никада није било намерног гранатирања, никад" - казао је Караџић - "То је тај опседнути и невини град у којем је било три пута бројнија војска од наше".

Снимак наређења генерала Ратка Младића, често пуштан пред Трибуналом, да се отвори ватра на "Велушиће зато што тамо нема Срба", Караџић је протумачио као налог да се циљају такви "легитимни војни циљеви".

Одговорност за масовна страдања цивила у граду, Караџић је пребацио на муслиманске власти, понављајући да су оне намерно гранатирале и пуцале на сопствено становништво како би изазвале страну интервенцију.

Нагласио је да је "уверен да на Маркалама 1 и Маркалама 2 можда чак и није било цивилних жртава и да су тела подметнута".

Као доказ за тврдњу да су муслиманске власти изазвале експлозије на пијаци, у којима су у фебруару 1994. и августу 1995. погинуле и рањене стотине људи, Караџић се позивао на наводе из књиге тадашњег команданта Унпрофора Мајкла Роуза (Мићаел Росе) о постојању таквих резултата истрага.

Роуз ће, иначе, на суђењу сведочити као један од првих сведока оптужбе.

"Ко има имало разума, видеће да то Срби нису урадили", рекао је Караџић. Упозорио је Трибунал да "кодификујући" "лажне митове и лажне жртве" у Сарајеву и Сребреници, код народа у БиХ "сеје семе будућих покоља".

Напомињући да је "Сарајево било и српски град, такође" - зато што је било "изграђено на српској земљи" и имало српску већину до Другог светског рата - Караџић је најавио да ће доказати да "Срби никада нису започињали борбе" и да им је циљ био политичко решење и да "сачувају становништво".

Бивши председник РС рекао је и да Сарајево никада није било у блокади ни за цивилне, ни за војне потребе, него да је, насупрот томе, "све добијало преко српске територије".

"Какво је то терорисање града, кад смо и мало воде коју смо имали делили с њима...Било је 10.000 хуманитарних летова и ниједан инцидент са српске стране, а они су понекад пуцали на те авионе да би нас оптужили. Зар је то терорисање града?", упитао је Караџић.

Рекао је да је "волео и још увек воли" Сарајево и да "никада од њега нећемо одустати".

"Да је Сарајево било претворено у отворени град, као што смо ми предлагали, не би било жртава... Али, политика Странке демократске акције која је хтела 100 одсто власти у 100 одсто БиХ желела је другачије", рекао је Караџић.
Оптужени наставља уводну реч одбране, коју по одлучи судског већа мора завршити данас.

Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра прошле године уводном речју оптужбе. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер  2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније донеле одлуку да Караџићу поставе браниоца и да суђење буде настављено 1. марта 2010, како би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

У уводној речи, тужилац Тигер је нагласио да је Караџић био врховни командант војске која је злочинима починила етничко чићење Муслимана и Хрвата у великим деловима БиХ, терорисала цивиле у Сарајеву и починила геноцид над 7.000 Муслимана у Сребреници.

"Караџић је истовремено био архитекта политике на којима су ти злочини утемељени и врховни командант снага које су те злочине починиле", рекао је тужилац Тигер.

Бивши председник Републике Српске је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. Оптужница против Караџића усредсређена је на: етничко чишћење Муслимана и Хрвата широм БиХ 1992-95; кампању терора против цивила током опсаде Сарајева у истом периоду; узимање УН особља за таоце у мају и јуну 1995, те геноцид у Сребреници у јулу 1995. Власти Србије ухапсиле су га у Београду у јулу 2008. и изручиле Трибуналу. Караџић је у првом појављивању пред Трибуналом одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, а судија је, потом, у складу с правилима, у спис увео да се оптужени не осећа кривим.


Извор: Press online, 2. март 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2010 >
н п у с ч п с
  1 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску