• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић почиње уводну ријеч
Караџић почиње уводну ријеч Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 01 март 2010 08:52

Инфо 08:52    | 01/03/2010 Извор: РТРС

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић требало би данас да почне са изношењем своје уводне ријечи на суђењу пред Хашким трибуналом.

Изношење Караџићеве уводне ријечи, које ће трајати два дана, Трибунал ће преносити уживо, без уобичајеног одлагања од пола часа, како је то учињено када је уводну ријеч у овом предмету излагала оптужба.

Један од Караџићевић правних савјетника Горан Петронијевић рекао је да ће суштина Караџићевог уводног излагања бити презентовање истине о кључним догађајима у БиХ.


Петронијевић је рекао да правни тим одбране очекује да ће одлука Вијећа Трибунала на жалбу да суђење буде одгођено до 17. јуна, бити у корист Караџића.

"Караџић је сам одлучио да изнесе уводно излагање што је опет као једна врста добре воље према суду да се не каже да одбрана врши опструкцију под условом да се да адекватно време за припрему, јер од оне ситуације у којој смо се налазили јесенас, када је први пут одложено суђење, ми смо добили више од 350.000 страна новог материјала", објаснио је Петронијевић.

Он је истакао да је апсолутни циљ одбране изношење истине о кључним догађајима у БиХ, али није могао износити детаље Караџићевог уводног излагања.

Многи ће се, каже Петронијевић, изненадити, јер ће се кроз ток судског поступка доћи до сазнања и врло интересантних ствари из којих ће се видјети како је један дио муслиманског руководства жртвовао и вршио самоповређивање свог народ да би дошли до одређених политичких циљева.

Претресно вијеће одбило је Караџићев нови захтјев за одлагање суђења и наложило да, послије уводне ријечи оптуженог, Тужилаштво у сриједу, 3. марта, започне са извођењем доказа.

Првом свједоку оптужбе одређене су мјере заштите и води се под псеудонимом "КДЗ 263", с тим да коначна одлука о заштитним мјерама тек треба да буде донесена. Други свједок је Сулејман Црнчало, раније свједок у процесу против бившег предсједника Народне скупштине РС Момчила Крајишника.

Оба свједока биће саслушана према правилу 92 тер, према којем се ранији исказ свједока предлаже за уврштавање у доказни материјал, да би га, послије кратког испитивања оптужбе, унарксно испитао оптужени.

У поднеску од прошлог петка, Караџић је судије обавијестио да није спреман за унакрсно испитивање свједока, зато што у протекла три мјесеца није имао одговарајући тим одбране.

Караџић је тражио да му се суђење одгоди до 17. јуна, односно за три мјесеца и три седмице, позивајући се на одлуку предсједника Трибунала Патрика Робинсона да се измјени одлука секретара о финансирању тима одбране, те да им се исплате надокнаде почев од 26. октобра.

Претресно вијеће је указало да је Караџић имао 18 мјесеци за припрему одбране и подсјетило да је још у септембру прошле године закључено да је његов предмет спреман за суђење.

Судије сматрају да обим материјала који је оптуженом објелодањен није толики да би ново одлагање суђења било оправдано. Караџићу је сугерисано да, уколико буде хтио да поднесе захтјев за улагање жалбе на ову одлуку, то уради до данас.

Почетак суђења Караџићу био је заказан за 26. октобар прошле године, а будући да се оптужени није појавио у судници, Тужилаштву је наложено да изведе своју уводну ријеч без његовог присуства.

Заступник оптужбе Ален Тигер најавио је да ће доказати да је Караџић "правно и фактички био врховни командант снага босанских Срба и да је имао пуну контролу над својим потчињенима".

Тужилац је у својој уводној ријечи истакао да је Караџић био "централна фигура удруженог злочиначког подухвата са циљем да се насилно и трајно уклоне муслимани и Хрвати са великих дијелова територије БиХ".

Ђ.В.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске, 1. март 2010, интенрет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2010 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску