• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Срби учинили све да се рат избјегне
Караџић: Срби учинили све да се рат избјегне Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 01 март 2010 20:23

Инфо 14:39    |    01/03/2010 Извор: РТРС

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас пред Хашким трибуналом да су он и „српски народ учинили све што су могли да се рат избјегне, и да ће показати да оптужница против њега није требало ни да се појави“.

„Тужилаштво је, нажалост, у неким случајевима успјело да убиједи Трибунал да је било онако како они кажу“, констатовао је Караџић, наводећи да су некадашњи предсједник Скупштине РС Момчило Крајишник и генерали Војске РС осуђени „као да су насртали на мирне људе, а не на троструко јаче снаге“.

 


„Срби су посљедњи у Босни формирали своју националну странку. Срби нису имали акције, они су
имали реакције, а Тужилаштво пропушта да каже да ли би било реакције, да није било акције“, рекао је Караџић у наставку свог уводног излагања. Поводом оптужби за притварање муслиманских мушкараца у Трнопољу, Караџић је рекао да „тамо није био логор, већ прихватилиште које су организовале саме избјеглице“, а да је снимак заробљеника иза бодљикаве жице настао када су се они сами опасали жицом пронађеном у алатници.

„Ми смо жестоко патили због те слике“, истакао је Караџић.

Судском вијећу Караџић је поручио да „све што Тужилаштво тврди преокрене, односно да актере и српске вође замијени хрватским и муслиманским вођама“.

Он је у судници приказао снимак војника ЈНА Саша Гешовског из Македоније, који је 1991, на редовној служби, убијен у Сплиту. Приказао је и снимак разговора хрватских министара генерала Мартина Шпегеља и Јосипа Бољковца о илегалном увозу наоружања за припраднике Хрватске демократске заједнице, те о пријетњама Србима у Крајини, с почетка 1991. године.

„Мени се приписује да сам без основа и разлога узнемиравао босанске Србе. Шта треба они да раде да им се то не деси? Овај претпретресни поднесак Тужилаштва морао би бити бољи, или оптужнице није требало бити“, констатовао је Караџић.

Он је навео да је потреба Тужилаштва да га "прикажу као монструма због тога што немају никаквих доказа".

"Значајно је њихово признање да ја нисам починио ниједно кривично дело, већ они који су са мном бранили исте вредности, да би се постигли одређени циљеви. Парадоксално је да се српској страни припише понашање које је супротно српским циљевима“, нагласио је Караџић.

Већи део свог уводног излагања Караџић је посветио дјеловању Алије Изетбеговића, подсјећајући на његову изјаву да ће „жртвовати мир за независну Босну, ал неће жртвовати Босну за мир“.

Караџић је навео да је Изетбеговић 1970. године написао и тајно дистрибусирао Исламску декларацију, које се никада није одрекао, а која се показала „програмским актом СДА“. „У тренутку искрености, Изетбеговић је рекао: наши војници не гину за мултиетничку Босну“, навео је Караџић.

Он је указивао и да су, за разлику од кризних штабова СДС-а, који су формирани тек по избијању рата и дјеловали јавно, кризни штабови СДА били формирани знатно раније и дјеловали су тајно, а руководио им је Ејуп Ганић, који је био на челу Патриотске лиге.

„Тужилаштво је из оптужнице избацило Котор Варош, где се Кризни штаб састајао сваког дана, а ја ћу ту оптужницу да вратим, како бисте видели како ради једна одговорна власт“, рекао је Караџић.

Караџићево уводно излагање биће настављено сутра. Уочи тога, судско веће ће саслушати заступника оптужбе Алена Тигера, који је на крају данашњег претреса најавио да се „вероватно неће противити издавању одобрења за жалбу“, које је одбрана тражила поводом одбијања захтјева да се суђење одложи.

Ђ.В.

Извор: Радио телевизија Републике Србпске, 1. март 2010, интенрет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2010 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску