• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић почео одбрану
Радован Караџић почео одбрану Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Глас јавности   
понедељак, 01 март 2010 14:41

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРЕД ХАШКИМ ТРИБУНАЛОМ

Оптужени за геноцид над несрбима рекао да се неће бранити пребацивањем одговорности на друге и да има добре доказе

ХАГ - Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, изјавио је данас у уводној речи на суђењу пред Хашким трибуналом да неће бранити своју "маленкост", већ "величину" српског народа који се у БиХ "500 година борио за опстанак".

Караџић је најавио да се неће бранити пребацивањем одговорности на друге, нити "тврдњом да није био важан", назначивши да "има добре доказе".


Срби нису криви за Маркале

Оптужени Радован Караџић негирао је кривицу за масовно страдање цивила у експлозијама на пијаци Маркале и другим локацијама у Сарајеву, тврдећи да кривицу за те жртве сносе муслиманске власти.

Он је експлозије с великим бројем жртава на пијаци Маркале 1994-95. и у реду за хлеб у сарајевској Улици Васе Мискина 1992. назвао "невероватним примерима ратног лукавства" власти у Сарајеву "које је довело до кажњавања Срба".

- Нема тог нишанџије који ће једном гранатом погодити ту пијацу, на којој нема ни људи, ни робе, а онда је одједном 200 људи погођено... Доказаћемо да Срби нису починили ни овај, ни све друге инциденте у којима је било масовног страдања. Циљање "сопственог народа" било је део "идеологије" муслиманских власти - рекао је Караџић, приказујући у судници снимке пијаце непосредно пре и после експлозије.

Тврдио је и да су тела жртава са пијаце Маркале заправо били "посејани" лешеви муслиманских бораца.

- Доказаћемо да није било ни примисли, а камоли плана да се одстране муслимани - рекао је Караџић, осврћући се на оптужбу да је био на челу удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било уклањање несрба са територија које су Срби сматрали својим.

Караџић је нагласио да циљ босанских Срба, насупрот оптужници, није било стварање Републике Српске, већ очување Југославије.

- РС је створена из нужде и то веома болно, кад већ није могла Југославија - рекао је први председник РС.

По његовим речима, Срби у БИХ били су спремни и да прихвате независну БиХ ако им се осигура "српска конститутивна јединица".

Караџић је за избијање рата у БиХ окривио "завереничко језгро Странке демократске акције" које је водило "ратну политику" у корист муслимана, а на штету "хришћанске већине - Срба и Хрвата", додајући да је основни циљ тог језгра СДА била "фундаменталистичка доминација" и "исламистичка држава" створена "неправном сецецијом".

Сугеришући да је НАТО желео да га ликвидира, Караџић је у судници пустио снимак разговора бивше главне тужитељке Трибунла Карле дел Понте (Царла) са непознатим особама у којем она каже да има "добре информације" да је постојао споразума Караџића са америчким изаслаником Ричардом Холбруком о имунитету од Трибунала.
Караџић наставља уводну реч, коју ће излагати и сутра.


Агенција БЕТА


Извор: Глас јавности, 1. март  2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2010 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску