• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић сутра износи одбрану
Караџић сутра износи одбрану Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Глас јавности   
недеља, 28 фебруар 2010 22:12

ХАГ - Суђење Радовану Караџићу биће настављено сутра у Хашком трибуналу када би некадашњи председник републике Српске требало да изнесе своју уводну реч, односно одбрану од оптужби за ратне злочине и геноцид током рата у Босни и Херцеговини.

Одлуком судског већа која је донета у петак 26. фебруара доказни поступак је планиран да почне у среду 3. марта иако је Караџић затражиио одлагање извођења доказа за средину јуна.

Караџић ће имати укупно шест сати за уводну реч, као и тужилаштво Хашког трибунала у октобру прошле године када је изнело оптужбе на његов рачун, а до понедељка има право да уложи жалбу на одлуку судког већа о заказивању доказног постука.

Не осећа се кривим


Бивши председник РС оптужен је за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. Прецизираном и скраћеном верзијом оптужнице из октобра 2009, бивши председник РС оптужен је, као и у претходној, по 11 тачака за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући две за геноцид током рата у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.


Ухапшен је у Београду у 21. јула 2008.* а девет дана касније изручен је Трибуналу.

Караџић је у првом појављивању пред Трибуналом одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, а судија је, у складу с правилима, у спис увео да се оптужени не осећа кривим.

Веће на челу са судијом о Гон Квоном у петак је такође одлучило да износењу уводне речи Караџића поред два члана његове одбране, у судници може да присуствује адвокат Ричард Харви, кога је веће раније именовало за његовог браниоца у приправности, за случај да бивши лидер опструише суђење.

Улога Харвија после излагања одбране биће тек дефинисана.

Караџић се сложио да 1. и 2. марта изнесе уводну реч, али је затразио да се суђење додатно одложи за још три и по месеца - 17. јун, како би се припремио за доказни поступак.

Суђење Караџићу почело је 27. октобра прошле године уводном речју тужилаштва, којој он није желео да присуствује истичући да није спреман за суђење.

Пошто му је на статусној конференцији пар дана касније постављен бранилац у приправности, судско веће је суђење одложило до марта како би се адвокат Ричард Харви упознао са предметом.

Харви ће се суђењу, сходно одлуци Трибунала придружити суђењу уколико Караџић, који се брани сам, настави да опструише поступаки и одбија да се појави на суђењу.


Извор: Глас јавности, 28. фебруар 2010, интернет издање

 

 

* Др Радован Караџић води посебан судски поступак ради утврђивања истине да је ухапшен 18. јула 2008. године, у вечерњим сатима.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
           

Помоћ за Републику Српску