• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи да извођење доказа почне 17. јуна
Караџић тражи да извођење доказа почне 17. јуна Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
уторак, 23 фебруар 2010 12:05
Хаг  22. 02. 2010 Бета

Оптужени Радован Караџић затражио је вечерас од Хашког трибунала да му одложи наставак суђења до 17. јуна, како би могао да прегледа стотине хиљада страница докумената које му је обелоданило тужилаштво

У поднеску судском већу, Караџић је истовремено нагласио да је спреман да одржи уводну реч одбране 1. и 2. марта, како су судије наложиле.

Захтев за одлагање почетка извођења доказа за више од три и по месеца, Караџић је засновао на раније данас објављеној одлуци којом је председник Трибунала Патрик Робинсон (Patrick) одобрио додатан новац за финансирење одбране за рад обављен током паузе у суђењу које је почело 26. октобра прошле године.

Судија Робинсон је тако преиначио претходну одлуку судског секретаријата за коју је Караџић у жалби тврдио да му је ускратила помоћ правних саветника и асистената.

Караџић у данасњем поднеску оцењује да би одлагање почетка доказног поступка до 17. јуна омогућило глатко одвијање процеса у будућности, прецизирајући да му је то време потребно да прегледа и аназилизра око 400.000 страница докумената оптужбе.

"Поступити другачије, значило би не применити одлуку председника Трибунала Робинсона да Караџић има право на три месеца и три недеље припрема за суђење са комплетним тимом за одбрану", сугерише одбрана у данашњем захтеву.

О захтеву Караџића ускоро ће одлучити претресно веће председавајућег О Гон Квона (O-gon Kwon).

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1991-93. Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра уводном речју оптужбе. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер (Tieger) 2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније донеле одлуку да Караџићу поставе браниоца и да суђење буде настављено 1. марта 2010. године, како би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

Према тој одлуци, Караџићу није одузето право да се брани сам, а судски постављени бранилац Ричард Харви (Richard Harvey) преузеће његово заступање само ако се оптужени не појави на наставку процеса 1. марта.

Караџића су, 13 година пошто је оптужен, у јулу 2008. у Београду ухапсиле власти Србије.


Извор: Press online, 22. фебруар 2010, инернет издање 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску