• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић опет тражи документе
Караџић опет тражи документе Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
понедељак, 15 фебруар 2010 21:41

понедељак, 15. феб 2010, 09:32 -> 14:46

Радован Караџић поновио у Хагу да су му неопходни документи појединих земаља да би се показали канали шверца оружја за време рата у БиХ. Представници Немачке, Француске, Хрватске и Ирана рекли на стутусној конференцији да су обелоданили све што су сматрали релевантним.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић оценио је на статусној конференцији у Хагу да ће документи, чије је обелодањивање тражио од појединих држава, помоћи његовој одбрани и показати канале шверца оружја у Босни и Херцеговини за муслиманску страну.

 


Представници Немачке, Француске, Хрватске и Ирана су на позив Судског већа образложили своје ставове о траженим документима, углавном, наводећи да су већ обелоданиле све што су сматрале релевантним за процес.

"Не може се склопити слика и спровести правично суђење уколико немамо све те документе и јасну политичку ситацију", истакао је Караџић, тврдећи да су представници међународне заједнице у БиХ деловали пристрасно у корист муслимана.

Документација ће обезбедити податке о шверцу оружја у Сребреницу босанским муслиманима и показати да су поједине државе активно радиле на рушењу и разбијању бивше Југославије, нагласио је бивши председник РС.

Тужилаштво Хашког трибунала потврдило је да је на подручју Сребренице било шверца оружја, након што је зона Сребренице демилитаризована.

"Тужилаштво Хашког трибунала не оспорава да је у Сребреницу шверцовано оружје након што је зона Сребреница демилитаризована и проглашена безбедном зоном", изјавио је тужилац Алан Тигар.

Караџић је оценио да је ће признање Тужилаштва олакшати положај његове одбране у овом процесу, наводећи да оно оправдава легитимност војне акције војске РС у Сребреници.

"Набавка оружја, његово дотурање и ширење по БиХ показаће да је једна страна подржавана у трајању рата и да је он тај начин продужаван", рекао је Караџић и изразио сумњу у оптужбу за удружени злочиначки подухват на подручју Сребренице да оружја није било у тој зони, пошто је већ била формално демилитаризована.


Немачка: Нејасна сврха захтева


Амбасадор Немачке у Хагу Томас Лојфер успротивио се даљем обелодањивању тражених докумената, наводећи да његовој влади није јасна сврха тог захтева, јер је Караџић оптужен за геноцид и друге злочине.

"Не знамо зашто би доставили те документе, јер сматрамо да у овом процесу не треба ићи на политичке догађаје, јер ће се ово претворити у политичку вежбу, а не суђење у Хашком трибуналу", навео је Лојфер.

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску