• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Одбијена Караџићева жалба, Харви остаје бранилац
Одбијена Караџићева жалба, Харви остаје бранилац Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Press-online   
субота, 13 фебруар 2010 01:56

Хаг 12. 02. 2010 | Бета

Британски адвокат Ричард Харви и даље ће бити судски постављени бранилац Радована Караџића, пошто је жалбено веће Хашког трибунала данас одбило захтев Караџића да Харви буде смењен

Наставак суђења бившем председнику Републике Српске, отпуженом за геноцид и злочине против човечности над несрбима у БиХ 1992-95, заказан је за 1. март.

Караџић је од Трибунала тражио да повуче постављење Харвија, уз образложење да му судски секретар није дао прилику да сам одабере браниоца са листе адвоката регистрованих за заступање пред Трибуналом.


Жалбено веће суда је, одбијајући захтев, данас протумачило да Караџић који намерава да се брани сам, а коме је суд поставио браниоца, нужно не ужива право да бира адвоката које имају оптужени који не желе да се заступају сами.

Суђење Караџићу је пред Хашким трибуналом почело 26. октобра 2009. уводном речју оптужбе. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер (Тиегер) 2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније одлучиле да Караџићу поставе браниоца и да се суђење настави 1. марта 2010, како би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

Према тој одлуци, Караџићу није одузето право да се брани сам, а судски постављени бранилац Ричард Харви (Рицхард Харвеy) преузеће његово заступање само ако оптужени не дође на наставак процеса 1. марта.

Караџић је недавно затражио да наставак процеса буде одложен због тешкоћа које му у припреми за суђење причињавају одлуке Секретаријата о финансирању одбране, за које тврди да су непрописне.

Претресно веће председавајућег О Гон Квона (О-гон Кwон) ће одлуку о том захтеву донети ускоро, пошто председник Трибунала Патрик Робинсон (Патрицк) утврди да ли су одлуке Секретаријата о финансирању одбране у складу са правилима.


Извор: PRESS-online, 12. фебруар 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску