• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи доказе о Маркалама
Караџић тражи доказе о Маркалама Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Глас јавности   
уторак, 16 фебруар 2010 21:32

СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ

Представници Немачке, Француске, Хрватске и Ирана тврде да немају документа о наоружавању босанских муслимана од 1992. до 1995. и узроцима експлозија на сарајевској пијаци

ХАГ - Оптужени Радован Караџић поново је јуче од Хашког трибунала затражио да обавеже Немачку, Француску, Хрватску и Иран да му доставе документе о наоружавању босанских муслимана од 1992. до 1995. и узроцима експлозија на пијаци Маркале.

Представници тих држава одговорили су да те документе немају или да их не могу обелоданити због националне безбедности.

 


Француски заступник Жан-Луј Флоран изјавио је да је Француска пронашла и оптуженом доставила један тражени документ, а да материјале о деловању својих служби током рата у БиХ не може обелоданити из разлога националне безбедности.

Подсећајући да је Француска имала значајне снаге у БиХ, нарочито у Сарајеву, Караџић је сугерисао да су у њиховом саставу били и "тимови за снајперско деловање, убиства и елиминисање снајпериста".

- Француска има доказе да су муслиманске власти убијале своје људе и снајперима и експлозивом да би окривиле Србе - тврдио је Караџић, напомињући да су француски истражитељи били први на месту експлозија на сарајевској пијаци Маркале.
Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ.

Караџић је судници потврдио да је он, заједно са врхом Војске Републике Српске, у лето 1995. донео одлуку о нападу на Сребреницу. За злочине почињене у БиХ рекао је да их "нису наредили команданти, наредио их је бес".

Током расправе, у којој су учествовали представници наведених држава, Караџић је тврдио да су те земље и САД - уз "саучесништво" међународних снага и хуманитарних организација - биле умешане у организовано снабдевање оружјем Армије БиХ, којим је кршен ембарго УН.

На примедбу немачког амбасадора Томаса Лојфера да тражени документи "нису релевантни" за оптужницу, Караџић је узвратио да су документи врло битни зато што ће "показати да су земље УН кршиле ембарго на оружје и да је нарушена неутралност УН" тиме што је Унпрофор подржавао једну зараћену страну.

Немачка је одбијање да достави документе засновала на разлозима националне безбедности, али и на оцени, како је рекао амбасадор Лојфер, да се "не треба враћати на политичке 1991-95, јер би тада ово била политичка вежба, а не суђење и Трибунал".

Амбасадор Хрватске Јошко Паро изјавио је да је влада у Загребу доставила Караџићу 15 докумената и да "остаје спремна" да удовољи додатним захтевима одбране, ако они буду прецизније срочени.

Караџић је узвратио да је "Хрватска била филтер и пролазна станица за оружје" које је из Ирана и других земаља достављано Армији БиХ од 1992. до 1994. године.

- Они знају за све, јер је ишло преко њих, а и узимали су трећину оружја за себе - рекао је он.

Прецизирао је да тражи документе о боравку хрватског премијера Никице Валдентића у Ирану 1994. и узвратној посети Загребу иранског председника Али Акбара Велајатија, током којих су, како је тврдио, уговаране испоруке оружја.

Караџић, такође, тражи да му Хрватска достави документе о више сусрета тадашњег хрватског председника Фрање Туђмана са америчким званичницима Ричардом Холбруком, Питером Галбрајтом и другима.

Представник Ирана Али Мокберолсафа изјавио је да је влада у Техерану претражила своје архиве, али да није нашла ниједан документ који Караџић тражи.

Наставак суђења Караџићу пред Хашким трибуналом заказан је за 1. март, када би оптужени, који се заступа сам, требало да одржи уводну реч одбране.

Аутор:
Агенција БЕТА

Извор: Глас јавности,16. фебруар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску