• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Ослобађајући доказ стигао из Загреба
Караџић: Ослобађајући доказ стигао из Загреба Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Intermezzo   
среда, 17 фебруар 2010 00:27

БиХ 15.02.2010 15:30

Радован Караџић рекао је данас у Хашком трибуналу да је до једног документа који га ослобађа кривице дошао преко Хрватске.
________________________________________

Судско вијеће Хашког трибунала изразило је разочарење због чињенице да власти БиХ нису послале свог представника на расправу о документима коју је за своју одбрану тражио бивши председник Републике Српске (РС) Радован Караџић.

„Расправа коју смо за данас заказали је расправа у корист позване државе, а не неког другог", рекао је председавајући судија О-Гон Квон, напомињући да вијеће „може да примора државе да објелодане тражени материјал".


Власти БиХ су прошле недеље обавијестиле трибунал да „због техничких потешкоћа везаних за добијање визе нису у могућности да организују долазак представника БиХ".

Остале државе које су позване, Хрватска, Немачка, Француска и Иран представљали су њихови амбасадори и представници министарстава иностраних послова.

Караџићев захтјев за достављање материјала Њемачкој амбасадор ове државе у Хагу Томас Лојфер назвао је спорним јер „тражени документи нису потребни, или нису у складу са правилом 54 бис", док је Караџић инсистирао да о релевантности материјала оцјену не може да донесе поједина држава.

„Документи тражени од Њемачке су вишеструко корисни јер ће се помоћу њих показати са каквим се све тешкоћама и са каквом оружаном силом суочавала српска страна у сукобу у БиХ, као и да су државе чланице УН, међу којима и Њемачка, кршиле ембарго на наоружање", рекао је Караџић.

Караџић наглашава да „догађаји у БиХ нису настали у вакуму, већ у одређеним околностима у којима су постојале четири стране: српска, хрватска, муслиманска и међународна заједница, односно појединачне земље које су тамо имале своје оружане снаге и посматраче, који су неовлашћено радиле у корист својих земаља".

Он сматра да би Њемачка морала да има и документе о његовим актвностима у вези са Сребреницом. Подсјећајући да је преко Хрватске већ дошао до једног документа који га ослобађа кривице, он је додао да би таквог материјала требало да буде још, нарочито у Њемачкој, која је „била веома присутна у Унпрофору, или на друге начине".

Амбасадор Лојфер још је рекао да одређени број траженог материјала није пронађен, док се неки документи односе на „националну безбедност, па о њима одлуку о обелодањивању мора да донесе парламентарни одбор за контролу".

На питање судије Квона због чега тражи материјал који потврђује да „Сребреница није била демилитаризована зона, да су муслиманске снаге изводиле нападе из енклаве, да је оружје шверцовано у енклаву, те да су снаге Армије БиХ биле легитиман војни циљ, кад се Тужилаштво са тим слаже, Караџић је одговорио да „цијени то признање Тужилаштва" и додао: „Можемо закључити да питање одлуке о акцији и моје наређење не би требало да буде, али јесте, у оптужници", закључио је Караџић. 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску