• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић затражио одлагање наставка суђења
Караџић затражио одлагање наставка суђења Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Press   
среда, 03 фебруар 2010 20:17

Хаг  01. 02. 2010 Бета

Оптужени Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да одложи наставак суђења, заказан за 1. март, тврдећи да није могао да се припреми зато што је судски секретаријат одбрани ускратио новац, а њему право да сам изабере адвоката

Бивши председник Републике Српске оптужен је за за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1991-93. године.

 

У поднеску судском већу, Караџић који се брани сам, није изричито навео колико одлагање тражи. Оптужени је поновио тврдњу да је судски секретар, противно прописима, прекинуо да финансира његових осам правних саветника, помоћника и истражитеља, иако му је суђење почело 26. октобра.

 

Караџић је на ту одлуку секретара уложио жалбу о којој ће одлуку донети председник Трибунала Патрик Робинсон (Patrick).

Напомињући да му је судија Робинсон крајем 2009. године, у сличном спору дао за право и одбрани одобрио додатни новац, уз оцену да је Секретаријат неразумно поступио, Караџић тражи да се наставак суђења одложи до одлуке председника Трибунала.

Ако судија Робинсон потврди одлуку секретара, онда "можда неће бити потребе да се суђење одложи", али је "мало вероватно" да ће Караџић "учествовати у суђењу на којем се мора суочити са тужилаштвом и свим његовим ресурсима са само једним чланом тима, без сарадника и истражитеља. Такво суђење било би фарса", указала је одбрана.
Како наводи у поднеску, Караџићу, због проблема са финансирањем, помажу само правни саветник Питер Робинсон (Peter) и један асистент.

"Претресно веће је предвидело да ће Караџић у периоду од 5. новебра прошле године бити у могућности да се 'додатно припреми за суђење'. Секретар је то саботирао, прво украћујући све фондове за тим одбране, а затим смањујући тај тим са осам стално запослених чланова на само једног, уз правног саветника који ради повремено.

Поред тога, секретар је одбио да Караџићу дозволи да сам изабере 'браниоца у приправности' са којим може сарађивати", пише у поднеску.

У међувремену, по одбрани, тужилаштво је Караџићу обелоданило још 300.000 страница докумената и поднело захтеве за увођење у спис додатних 2.000 страница и пресуђених чињеница, због чега је оптужени "још више заостао у припремама за суђење".

Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра 2009. уводном речју оптужбе. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер (Tieger) 2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније донеле одлуку да Караџићу поставе браниоца и да се суђење настави 1. марта 2010, да би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

Према тој одлуци, Караџићу није одузето право да се брани сам, а судски постављени бранилац Ричард Харви (Richard Harvey) преузеће његово заступање само ако оптужени не дође на наставак процеса 1. марта.

На статусној конференцији, одржаној 28. јануара, Караџић је рекао - одговарајући на питање председавајућег судије О Гон Квона (О-гон Кwон) - да ће, "ако судско веће тако одлучи", одржати уводну реч одбране 1. и 2. марта.

Караџића су, 13 година пошто је оптужен, у јулу 2008. у Београду ухапсиле власти Србије.


Извор: Press online, 1. фебруар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску