• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Листа сведока за Караџићево суђење
Листа сведока за Караџићево суђење Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
понедељак, 01 фебруар 2010 14:08

понедељак, 01. феб 2010, 13:35 -> 13:54

Тужилаштво у Хагу поднело листу првих 30 сведока на суђењу Радовану Караџићу. На листи бивши министар правде у Караџићевој влади, амерички дипломата, новинар "Скај њуза", шеф посматрачке мисије и други. Суђење 1.марта.

Хашко тужилаштво поднело је суду листу првих 30 сведока на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу које би требало да почне 1. марта.

Први сведок требало би да буде саслушан пред судским већем пошто Караџић изнесе уводну реч. Сведок је заштићен и сведочиће под псеудонимом.

 


Међу првим сведоцима које предлаже Тужилаштво је бивши министар правде у Караџићевој влади Момчило Мандић, коме се у суду за ратне злочине у Сарајеву суди због учешћа у организацији логора Сарајеву и околини, као и због учешћа у нападу на центар за обуку бившег Министарства унутрашњих послова БиХ 1992. године.

Мандић је првостепеном пресудом суда у Сарајеву ослобођен свих оптужби, али је Тужилаштво уложило жалбу на ту пресуду па се чека одлука другостепеног суда.

После њега биће саслушан Сулејман Црнцало, који је сведочио на суђењу Момчилу Крајишнику о околностима под којима је муслиманско становништво напуштало Пале 1992. године.

Потом ће сведочити амерички дипломата Херберт О'Кун који је био заменик некадашњег специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање Арнаута ван Линдена, бившег новинара "Скај њуза", затим бившег шефа посматрачке мисије ЕУ у БиХ Колм Дојла, америчких професора Роберта Дониа и Џона Вилсона, као и пензионисаног британског генерала Мајкла Роуза који је био комадант Унпрофора.

Саслушање сведока Тужилаштво планирано је да се спроведе током марта и априла.

Суђење Караџићу требало би да почне за месец дана, а према најавама из суда, 1. и 2. марта он би требало да одржи уводну реч.

Тужилаштво је своју уводну реч дало крајем октобра када је суђење прекинуто, јер Караџић није желео да учествује у поступку тврдећи да није спреман за суђење.


Извор: РТС, 1. фебруар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску